.

Az alacsony olajár Norvégiát is megrázzaHa a jelenlegi alacsony olajár nem kúszik vissza, Norvégia becsült olajvagyon értékének nagy része elpárologhat egy friss elemzés szerint, írja a The Local. 

Tavaly őszi számítások szerint a még ki nem termelt olaj Norvégiában 4200 milliárd koronát ér, ebből 3750 az államé. Egy új becslés viszont azt mutatja, ennek a pénznek a kétharmada nem fog befolyni ténylegesen, ha ilyen alacsony marad a nyersolaj ára. Ez azt jelenti, hogy 4200 milliárd helyett csak 2500 milliárd korona bevételre számíthatna a norvég államkassza. 


Olajfúró platform a norvég partoknál

Az északi tengeri olaj ára a múlt héten lépte át a kritikus, hordónként 30 dolláros szintet. Összehasonlításképpen 2014 nyarán még 110 dollárba került egy hordó. 

A Norwegian University of Science And Technology egy oktatója szerint a változás érzékenyen érinthet minden egyes norvég állampolgárt. Az államkassza ilyen mértékű vesztesége azt jelentené, hogy minden lakosra 500 ezer koronával kevesebb jut. 

A hosszútávú előrejelzések bizonytalansága miatt a kormány nem kommentálta az elemzés eredményeit, de Paal Bjørnestad államtitkár azt elismerte, hogy az ország mindenképpen meg fogja érezni az alacsony olajár hatásait. "Afelől nincs kétség, hogy lesznek következményei, kevésbé leszünk gazdagok, mint gondoltuk", mondta. 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol