.

Atom-tengeralatjáró balesete GibraltárnálÖsszeütközött egy brit atom-tengeralattjáró egy kereskedelmi hajóval Gibraltár közelében - jelentette be a spanyol külügyminisztérium csütörtöki közleményében, egyúttal magyarázatot kért az Egyesült Királyságtól az előző napi balesetre, amelyben senki sem sérült meg, és komoly károk sem keletkeztek.

 


A sérülés a toronyban keletkezett
 
Az eddig nyilvánosságra került információk szerint a brit haditengerészet HMS Ambush nevű, 7400 tonnás, nukleáris meghajtású tengeralattjárója a spanyol hatóságok tudtával gyakorlatozott a térségben. A baleset az egyik alámerüléskor következett be. A tengeralattjáró az ütközést követően azonnal a gibraltári kikötőbe ment, ahol átvizsgálták, és megállapították, hogy csak külső sérüléseket szenvedett, amelyek nem érintik a nukleáris hajtóművet.


A baleset helye
 
A baleset körülményeit már vizsgálja a brit haditengerészet, mivel érthetetlen, hogy a legmodernebb tecnikával felszerelt tengeralattjáró miért nem vette észre a felette elhaladó kereskedelmi hajót, és a felszinre emelkedés közben hogyan ütközhetett össze vele.
Ez az eset nem növeli a brit haditengerészet hírnevét, mivel a kiképzés egyik alapeleme a biztonságos felszínre emelkedés, ami ebben az esetben valahogy nem sikerült.


A sérült HMS Ambrust révkalauz hajó vezeti be a kikötőbe

Annak ellenére, hogy a sérülésnek semmi köze nincs a reaktorhoz, a Környezetvédők Akcióban nevű csoport szerint így sem lehet kizárni, hogy nukleáris szennyezést okozott a baleset, ezért követelik, hogy sürgősen végezzenek sugárfertőzés-mérést is az öbölben.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol