.

Átok vagy áldás Spanyolországban az utóbbi években megjelent kék tarisznyarákMindent felfal

Telhetetlenek és szinte nincs ellenségük: megjelent a kék tarisznyarák Spanyolország mediterrán partjainál és a populációja exponenciálisan bővül. Az Atlanti-óceán amerikai partjainál honos ízeltlábú lassan kiszorítja az őshonos fajokat, és kényszerhelyzetbe hozta a helyi halászokat.

Hajók ballaszttartályaiban utazhattak Spanyolországba

A kék tarisznyarák (Callinectes sapidus) eredetileg az Egyesült Államok keleti partján honos Massachusettstől Floridán át a Bahamákig és Mexikóig. A kutatók szerint nagy valószínűséggel a hajók ballaszttartályaiba kerülve került a Földközi-tengerbe, hogy megkezdje hódító útját.

Amikor a hajókat nem terhelik teljes mértékben, az egyensúly megtartása érdekében a ballaszttartályokat vízzel töltik fel, amelyeket csak a rendeltetési helyükön ürítenek ki, így azok tartalma láthatatlanul a világ egyik feléről a másikra utazik – mondta Carmen Barberá, az Alicante Egyetem Tengeri Kutatóközpontjának kutatója, az invazív fajok szakértője. – A tény is ezt bizonyítja, hogy ezek a rákok megjelentek a spanyol partokon, Castellón és Barcelona kikötőiben.

Igen gyorsan szaporodnak

Amikor a tengervíz hőmérséklete télen csökken, a rákok természetes élőhelyükön inaktívvá válnak.A mediterrán hőmérséklet nagyon is kedvező a számukra, még inkább az utóbbi években tapasztalt meleg telek után – tette hozzá Barberá. – A Földközi-tenger partjainál rengeteg vizes élőhely található, és a nőstényeknek friss és sós vízre van szükségük ahhoz, hogy be tudják fejezni a reprodukciós ciklusukat és szaporodjanak. A deltatorkolat tökéletes környezetet biztosít ahhoz, hogy a kék tarisznyarákok populációja virágozzon.
 

 

Francesc Vidal, az Ebro Delta természetvédelmi terület igazgatója szerint a rákok ma már megjelentek a folyóvizekben, patakokban is az ország területén. A nőstények akár nyolc millió petét is lerakhatnak, akár évi kilenc alkalommal. A megtermékenyített peték körülbelül 30-50 napon belül fejlődnek ki. A nagy karmokkal és erős állkapoccsal rendelkező fiatal egyedek igen gyorsan nőnek és mindent elpusztítanak maguk körül, beleértve esetenként fajtársaikat is.

Kiirtotta az őshonos állatok egy részét

A rák egyetlen természetes ellenségét a polip jelenti, de csupán az óriáspolip arathat győzelmet a kék tarisznyarák halálos ollóival szemben. Az ízeltlábú ezért gombamód szaporodik és megállíthatatlanul terjed. A területen élő puhatestűeket szinte mind elpusztította. Spanyolország déli területein, Murcia sósvízű lagúnáiban a rák már kiirtotta az ott élő, őshonos állatok egy részét, és folytatja pusztító „hadjáratát".


óriáspolip

Még mindig csak találgatunk, hogy mit ehet télen, amikor az édesvízben tartózkodik, de azt tudjuk, hogy a tengerekben főként garnélarákkal táplálkozik – magyarázta a szakember.

A kék tarisznyarák mindent felfal, és emiatt drasztikusan csökken a területen eddig élő rákok és kagylók száma – mondta Joan Balagué, az Ebro Delta-i Sant Carles de la Ràpita halászegyesület vezetője. – Elérkeztünk arra a pontra, amikor gyakran csak a kék tarisznyarák kerül a hálóinkba. Ez azonban sokszor megnehezíti a dolgunkat, ugyanis az ízeltlábúak elszakítják a hálóinkat, ezért mostanában inkább ketreceket használunk.

Különböző invazív fajok érkeztek az országba

Barberá és Balagué egyetértenek abban, hogy a rákok kiirtása nem jöhet szóba, és hogy a faj ellenőrzésének egyetlen módja az intenzív halászat.
"Részletes analízisnek vetettük alá a Földközi-tengeren élő invazív fajokat és megpróbálunk hathatós megoldást találni a most felmerült problémára" – magyarázta Barberá. – "A kék tarisznyarák mellett különböző fajok érkeztek a Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán keresztül, ám egyes állatok az éghajlatváltozás miatt telepedtek át Spanyolországba a Gibraltár-szoroson át. Ennek azonban nem csak az az oka, hogy a víz hőmérséklete melegszik, hanem az is, hogy megváltoztak az áramlatok."

A világ több részén prémiumkategóriás eledel

A kék tarisznyarák a Földközi-tenger déli részén is megtalálta új otthonát, különösen Tunézia partjainál. Az állatok először 2014-ben jelentek meg, és végzetes pusztítást végeztek a helyi fajok között, miközben tönkretették a halászhálókat. A halászok akkor a kormányhoz fordultak segítségért, és az országban hamarosan bevezettek egy új rendszert, amely során biztosították a rákok befogásához szükséges ketreceket és támogatást adtak a fogások meghatározott értékéért cserébe.
 

 
Közben pedig elkezdték a kék tarisznyarák iránti kereslet felkutatását. Egyes fajaik ugyanis, például a Chesapeake kék tarisznyarák a világ több részén prémiumkategóriás eledel, Maryland környékén unikális ételspecialitásnak számít. A mezőgazdaság minisztérium tavaly 1 450 tonna ízeltlábút gyűjtött be, mintegy 3 millió euró, azaz körülbelül 960 millió forint értékben. A fogás nagy részét lefagyasztották és Ázsiába szállítják.

Nem tudják eldönteni, hogy átok vagy áldás

Az Ebro Delta-ban Balagué szerint naponta körülbelül egy tonna rákot fognak a halászok. Tavaly összesen 53 tonnát halásztak ki a vízből, aminek az értéke 136 ezer euró, tehát mintegy 43,5 millió forint. Idén januárban már 12 tonnányi kék tarisznyarák került a csapdáikba, ami egy hónap alatt nagyobb fogást jelent, mint a 2017-es teljes éves begyűjtés.
Bár naponta közel egy tonna rákot fogunk ki, az ára stabil és tavaly óta jelentősen emelkedett – mondta. – A rák egyre népszerűbbé válik, különösen a paella és más rizsételek szerelmesei körében. Ezek pedig Valencia és környékének jellegzetes specialitásait képviselik.
 

A szakemberek ezért a mai napig nem tudják biztosan eldönteni, hogy a kék tarisznyarák valójában átkot vagy áldást jelent a régiónak. Ezért leginkább abból indulnak ki, hogy ha az állat ilyen mértékben elterjedt az ország vizeiben, akkor igyekeznek ezt a lehetőséget megfelelően kihasználni. Leginkább erőforrásként tekintenek rá és egy olyan, lehetséges piacként, amely nyereségessé válhat a halászat számára.

origo

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china