.

ArkaimARKAIM EGY RÉGÉSZETI LELŐHELY A DÉL-URÁL SZTYEPPÉN, AMURSZKIJ FALU KÖZELÉBEN OROSZORSZÁGBAN.


Arkaim elképzelt látványa

Arkaim egy középső bronzkori erődített település, amelyet körülbelül 3800-4000 évvel ezelőtt építettek. Arkaim egy kör alakú erőd volt, amelyben 1500-2500 lakos lakott, koncentrikus bástyákkal, amelyeket vályogból, földből és szerves anyagokból készült építőanyag felhasználásával építettek-írja a heritagedaily.com
A településen bástyák vették körül a lakók lakásait, amelyekben kandalló, pince, kutak, sőt kohászati ​​kemencék nyomai is voltak. Mindegyik lakás egy körbe menő, fával burkolt utcára nyílt, amelyet az esővíz összegyűjtésére szolgáló ciszternákkal egészítettek ki. Az egész komplexum egy téglalap alakú, 25×27 méteres nyitott udvarra összpontosult, amelyet ünnepek és összejövetelek rendezésére használhattak.


Arkaimból ma ennyi látszik – Kép forrása: Rafikova m – CC BY-SA 4.0

Arkaimot a korai „hipotetikus” proto-indo-irániaknak tulajdonítják, akikről azt feltételezik, hogy a Krisztus előtti 3. évezred végén éltek, és gyakran kapcsolódnak az eurázsiai sztyeppei sintasta kultúrához és a korai andronovoi régészeti időköz.

Sok tudós azt a kockázatos feltételezést sugallja, hogy a koncentrikus kialakítás a „világegyetem modelljét” képviseli, ahogyan azt az ókori árja/iráni spirituális irodalom, a Védák és az Avesta leírja, és Jima király városát (a perzsa Pisdadi-dinasztia negyedik sahját) tükrözi. Shahnameh szerint) a Rigvédában (a védikus szanszkrit himnuszok ősi indiai gyűjteménye) leírtak szerint.


Az egyik utca részleges rekonstrukciója Arkaimnál

Eredetileg csupán köröknek nézték a dél-uráli sztyeppén, amikor 1952-ben a légi térképészek fényképezték, Arkaimot csak 1987-ben fedezték fel, amikor Gennagyij Zdanovics vezetésével egy régészcsoportot bíztak meg, hogy vizsgálják meg a völgy régészeti értékeit a Bolshaya Karaganka és az Utyaganka folyók találkozásánál tervezett víztározó építésének előkészítése során. A víztározó megépítése azt eredményezte volna, hogy a terület víz alá kerül, és minden régészeti maradványt  ellep a víz.

A csapat petíciót nyújtott be a régi város maradványainak megvédéséért és ehhez megszerezte a lakosság támogatását, 1991 áprilisában a Minisztertanács hivatalosan lemondta a víztározó építését (részben a Szovjetunió összeomlása miatt), és Arkaimot „történelmi és földrajzi múzeummá” nyilvánította.

A későbbiekben több, mint húsz  hasonló minták szerint épített város nyomait találtak meg a dél-uráli régiótól Kazahsztán északi részéig terjedő területen, amelyet a régészet „városok földje"-ként emleget.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china