.

ArkaimARKAIM EGY RÉGÉSZETI LELŐHELY A DÉL-URÁL SZTYEPPÉN, AMURSZKIJ FALU KÖZELÉBEN OROSZORSZÁGBAN.


Arkaim elképzelt látványa

Arkaim egy középső bronzkori erődített település, amelyet körülbelül 3800-4000 évvel ezelőtt építettek. Arkaim egy kör alakú erőd volt, amelyben 1500-2500 lakos lakott, koncentrikus bástyákkal, amelyeket vályogból, földből és szerves anyagokból készült építőanyag felhasználásával építettek-írja a heritagedaily.com
A településen bástyák vették körül a lakók lakásait, amelyekben kandalló, pince, kutak, sőt kohászati ​​kemencék nyomai is voltak. Mindegyik lakás egy körbe menő, fával burkolt utcára nyílt, amelyet az esővíz összegyűjtésére szolgáló ciszternákkal egészítettek ki. Az egész komplexum egy téglalap alakú, 25×27 méteres nyitott udvarra összpontosult, amelyet ünnepek és összejövetelek rendezésére használhattak.


Arkaimból ma ennyi látszik – Kép forrása: Rafikova m – CC BY-SA 4.0

Arkaimot a korai „hipotetikus” proto-indo-irániaknak tulajdonítják, akikről azt feltételezik, hogy a Krisztus előtti 3. évezred végén éltek, és gyakran kapcsolódnak az eurázsiai sztyeppei sintasta kultúrához és a korai andronovoi régészeti időköz.

Sok tudós azt a kockázatos feltételezést sugallja, hogy a koncentrikus kialakítás a „világegyetem modelljét” képviseli, ahogyan azt az ókori árja/iráni spirituális irodalom, a Védák és az Avesta leírja, és Jima király városát (a perzsa Pisdadi-dinasztia negyedik sahját) tükrözi. Shahnameh szerint) a Rigvédában (a védikus szanszkrit himnuszok ősi indiai gyűjteménye) leírtak szerint.


Az egyik utca részleges rekonstrukciója Arkaimnál

Eredetileg csupán köröknek nézték a dél-uráli sztyeppén, amikor 1952-ben a légi térképészek fényképezték, Arkaimot csak 1987-ben fedezték fel, amikor Gennagyij Zdanovics vezetésével egy régészcsoportot bíztak meg, hogy vizsgálják meg a völgy régészeti értékeit a Bolshaya Karaganka és az Utyaganka folyók találkozásánál tervezett víztározó építésének előkészítése során. A víztározó megépítése azt eredményezte volna, hogy a terület víz alá kerül, és minden régészeti maradványt  ellep a víz.

A csapat petíciót nyújtott be a régi város maradványainak megvédéséért és ehhez megszerezte a lakosság támogatását, 1991 áprilisában a Minisztertanács hivatalosan lemondta a víztározó építését (részben a Szovjetunió összeomlása miatt), és Arkaimot „történelmi és földrajzi múzeummá” nyilvánította.

A későbbiekben több, mint húsz  hasonló minták szerint épített város nyomait találtak meg a dél-uráli régiótól Kazahsztán északi részéig terjedő területen, amelyet a régészet „városok földje"-ként emleget.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol