.

Ansó, egy darab múlt a Pireneusokban

Ansó nem csak egy város a Pireneusokban, hanem  egy völgy neve is, ami több mint 50 kilométeren keresztül határos Franciaországgal és több mint 30 kilométer hosszban szomszédos a navarrai Foral közösséggel.
 

Stratégiai elhelyezkedése folytán 1272 óta élvezte az aragóniai királyok kiváltságait 

Ez azon kevés helyek egyike, ahol még mindig beszélik az ansotano nyelvet, ami az aragóniai és az euskera nyelvjárás  keveréke.

Ansó, Spanyolország kiemelkedő építészeti emléke. A kőfalak, szűk utcák, már  a 14. századtól kezdve jellemzik a várost.
 
 
Ansó középkori toronyháza a 14. századból származik. Az egykor börtönként is szolgált épület ma a turisták egyik kedvelt célpontja
 

Az alábbi képek ízelítőt adnak a városka hangulatából.
A kép a szemközti domboldalról mutatja zegzugos utcákat 
 
A város szélén van a Puyetai Szűzanya, a völgy patrónusának tiszteletére épített kis templom, ahol minden évben szeptember 8-án ünnepet tartanak, amelyre a város legtöbb lakója elmegy.Ilyenkor asztalokat pakolnak a templom elé, ahol a magukkal hozott ételekkel, süteményekkel kínálják az oda látogatókat.


Sajátos helyi gazpacho
 
<iframe width="720" height="405" src="https://www.youtube.com/embed/rjwKSQWeL4M" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol