.

Angliát teljesen le fogják fedni a szupertöltőkAnglia lehet az első, ahol öröm lesz elektromos autóval közlekedni

A britek olyan töltőhálózatot építenének ki, amilyenre még nem volt példa Európában.

Az elektromos autózásnak jelenleg két problémája van, ami ráadásul egymást erősíti: az autók egy részének még mindig nincs olyan hatótávolsága, ami a hosszú utak megtételére is alkalmassá tenné a kocsit, a töltőpontok pedig még mindig nincsenek eléggé közel egymáshoz ahhoz, hogy a hatótávolság ne jelentsen problémát. Illetve ott van még egy harmadik hátulütő is: a töltési idő, ami még a gyorstöltés esetén is 20+ perc megállást jelent. Az Egyesült Királyságban viszont leszámolnának ezekkel a problémákkal.

Az Engadget beszámolója szerint az Egyesült Királyság és Északkelet-USA villamosenergia- és földgázhálózatát üzemeltető National Grid komoly beruházást tervez: szupergyors töltőállomásokat akarnak telepíteni országszerte, ami egyszerre számolna le a hatótávolság, a lassú töltés és a gyér infrastruktúra problémájával.

A tervek szerint az autósok 90 százaléka talál majd töltőpontot 80 kilométeren belül, ahol 350 KW-os töltőket helyeznek majd el. Az ehhez szükséges elektromos áramot közvetlenül az ország nagyfeszültségű hálózatából nyerik majd ki. Mindez azt jelenti, hogy az autósok a gyorstöltőkkel 5-12 perc alatt tudják majd feltölteni az autójukat – szemben a mostani 20-40 perccel.

A tervek szerint az autópályák mentén 100 ilyen töltőpontot létesítenének, aminek kiépítése és üzemeltetése nagyjából 500 millió és 1 milliárd font (177-353 milliárd forint) közötti összegbe kerülne. Ez persze nemcsak első ránézésre sok, a számítások szerint azonban mindez 212 forintot jelent/autós/év.

A cég elképzelése szerint ha a töltőhálózat kiépül, az elektromos autózás is sokkal elterjedtebbé válik. Hogy pontosan mikorra végeznének a beruházással, azt egyelőre nem lehet tudni, ám az egyre szigorodó környezeti előírások miatt hamarosan valószínűleg lépniük kell.

hvg

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol