.

Andalúziában kihalt az ibériai farkasKihaltnak nyilvánította az ibériai farkast Andalúziában a tartományi kormány, miután évek óta nincs kézzelfogható bizonyíték a faj jelenlétére a térségben.

Az 1986 óta védettnek számító farkasok nyomait egy éven át hiába keresték a dél-spanyolországi régió mintegy kétezer négyzetkilométernyi hegyvidéki területein a fajmegfigyelési programban dolgozó kutatók.

A SZAKEMBEREK SZERINT MÁR RÉGEBBEN, KÖRÜLBELÜL TÍZ ÉVE, HOGY ELTŰNTEK EZEK AZ ÁLLATOK ANDALÚZIÁBÓL.

Mintegy ötven példány élt hat-nyolc falkában a Sierra Morena vidékén 2010 körül.

Az ibériai farkas kihalását a déli régióban az elszigeteltséggel, az alacsony populációval, az illegális vadászattal és a megmentésükre irányuló tervek hiányával indokolták a kutatók – adta hírül az MTI.

Spanyolországban már csak az északnyugati térségben, Kasztília és León, Galícia és Asztúria tartományokban élnek szabadon ibériai farkasok. A legutóbbi, 2021-es számlálást követően mintegy kétezer példányt és háromszáz falkát regisztráltak.

Az ibériai farkas valamivel kisebb méretű északibb elterjedésű rokonainál, nyáron rövid, télen hosszú szőrű állatok. Kisebb családokban élnek a többi alfajhoz viszonyítva, a felcseperedő fiatalokat ugyanis nem sokáig tűrik meg a szülők.

Elsősorban őzre, vaddisznóra és nyulakra vadásznak, de a dögre is rájárnak

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol