.

Amit a karácsonyról érdemes tudni
A karácsony majdnem egybe esik a téli napfordulóval, ami az emberiség egyik legősibb ünnepe. Érdekes felidézni, miként jutottunk el a fény növekedésével beköszönő új év ünneplésétől a karácsonyi "kötelező" ajándékozás ünnepéig.


http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2012/06/Napfordul%C3%B3.jpgA téli és nyári napfordulók már az írott történelem előtti időkben is az év legfontosabb napjainak számítottak. A kettő közül a téli kiemelt jelentőséggel is bírt, hiszen innen kezdve hosszabbodnak a nappalok, és a fény veszi át a hatalmat a sötétségtől.
Az emberiség életét alapvetően meghatározták az évszakok. Fontosak voltak azok az állandó sarokpontok, melyekhez naptárakat, mezőgazdasági munkákat, és a kölönböző ünnepeket lehetett igazítani. Míg a nyári napforduló során a legmagasabban áll a Nap, és legrövidebb az éjszaka, addig télen a legalacsonyabban delel, és ekkor van az év leghosszabb éjszakája is.
A téli napforduló az északi féltekén december 21-22-ére esik, míg a déli féltekén pont fordítva, június 21-22-ére. A nyári napforduló alkalmával azért gyújtottak tüzeket, hogy elűzzék a közeledő sötétséget, addig a téli napforduló alkalmával a fény diadalát, az élet megújulásába vetett hitet ünnepelték.

A kereszténység Húsvét után legnagyobb ünnepévé a karácsonyt, Jézus születésének idejét tette. Ennek az időpontnak az ünneplése, ami nagyjából megeggyezik a decemberi napfordulóval sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza mint Jézus születése. Jézus születéséről nincs is pontos dátum.  Szóba került december 20. január 6. sőt még áprilisn 18-19 is, de még a születés évéről is vitatkoznak. A 2. 3. században, az egyre jobban erősödő kereszténység nem hagyhatott bizonytalanságot híveiben, ezért a 325-ben összehívott niceai zsinat úgy döntött, hogy Jézus december 25-én született.
Ezzel az intézkedéssel a régi pogány ünnepet kicserélték és Jézus születése napját tették ünneppé. Így sikerült átmenteni és beépíteni a keresztény ünnepnapok közé a "pogány" vallásokban kiemelt helyet elfoglaló napfordulót.
Az ünnep minden nyelven saját nevet kapott, amely tükrözi, hogy mindenhol különleges jelentősége van. A magyar "karácsony" szó szláv eredetű, és a "korcsun", azaz "lépő, átlépő" szóból származik.
A történetben most mi is átlépünk bő ezer esztendőt, amikor is a mai karácsonyi szokások kezdtek kialakulni.
A 16.-17. században Németországban az új év és az örök élet jelképeként életfát kezdtek állítani ezen a napon. Mivel a fenyőből sok van azon a vidéken és viszonylag gyorsan is nő, logikus, hogy ezt választották karácsonyi jelképnek. A díszek az új év remélt bőségét jelképezték.
A szokás tovább terjedt, és a 18. századra egész Németországban elterjedt. Ekkor már gyertyával feldíszített karácsonyfákat állítottak.
A fa állítás szokása Berlinből került át Bécsbe, ahol a 19. század első évtizedeiben az arisztokrata családok és a művészek körében gyorsan elterjedt. A század közepén már a polgárcsaládok körében is megünnepelték ezt a napot. Külön érdekesség, hogy amikor 1860 karácsonyakor Erzsébet királyné Madeira szigetén volt gyógykezelésen, Ferenc József e távoli helyre is küldött neki feldíszített fenyőfát. Angliába a német Szász-Coburgi Albert, Viktória királynő férje állította az első karácsonyfát.
A német területen kialakult szokás egész Európában elterjedt, kivándorlók révén a tengerentúli területekre is eljutott.
A karácsonyfát kezdetben almával, dióval, ostyával, mézespogácsa-alakokkal díszítették. A fákon  hajlított dróttal rögzített gyertyák égtek. A 19. század vége felé már a csillogó díszek váltak a karácsonyfák összképének meghatározóivá.

A római korban a téli napforduló a vidámság és az ajándékozás napja volt, újévkor a házakat zöld növényekkel és lámpákkal díszítették, a gyerekeknek és a szegényeknek pedig ajándékot adtak. A niceai zsinat után az ajándékozás szokása keresztény köntösbe öltözött.

Az ajándékozás szokása a karácsony jellemzője. Kezdetekben a szeretet jeleként apróságokat, főleg saját kezűleg készített holmikat ajándékoztak egymásnak. Az ajándék értékét a bele fektetett személyes munka, és személyre szabott volta jelentette. A múlt században az iparosodó világ egyre kevesebb szabadidőt hagyott a családoknak, így az ajándék készítése helyett egyre inkább vásárlása került előtérbe.
Mára kiszélesedett a megajándékozottak köre. Most már nem csak a hozzánk legközelebb állóknak, hanem a széles rokonságnak is veszünk ajándékot. Az ajándék vásárlás már nem a szeretetről szól, hanem terhes kötelességgé vált. Ez a kényszerű adakozás minden családban gondot jelent. Rengeteg pénzt, időt, és fáradságot áldozunk erre a túlzásba vitt szokásra. Néha az egész karácsonyi ünnepről lemondanánk, és elvonulnánk valami békés helyre, ahol kötelezettség mentesen nyugiban lehetünk. 
A sok gond, szaladgálás és előkészület után mikor végre összejön a karácsonyfa előtt család, eluralkodik a csend, a békesség, a szívekben. A gyerekek, gyönyörködnek a díszektől roskadozó fában, a szülők, gyönyörködnek a gyermekek gondtalan boldogságában, és ez a néhány perc áhítatos csend adja a karácsony hangulatát, feledteti a fárasztó előkészületeket.  


 


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china