.

Amit a gesztenyéről érdemes tudni


Szerző: Czibere CsillaA sokoldalú gesztenye


SzelídgesztenyeA spanyol ősz nem csak a pihenést hozza el számomra , hanem az illatos, parázson sült gesztenye szezonját is. Téli estéken, különösen karácsony közeledtével, szívesen sétalok Marbella vagy Málaga karácsonyi fényekben ragyogó utcáin kezemben egy adag illatos sült gesztenyével.


Málagán is sorban állnak a sült gesztenyéértDe mit érdemes tudni a gesztenyéről azon kívül, hogy finom?


A gesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, és semmilyen rokoni kapcsolatban nincs a vadgesztenyével. Könnyű felismerni zömök, csavarodott törzséről, sudaras, sátorozó lombkoronájáról. Termésének burka tüskés. Levelei lándzsásak, lekerekítettek, vagy ék vállúak, szélük fűrészes. Hosszúra megnövő gyökereik gyakran kiemelkednek a talajból.Termése szeptember és november között érik be.

Egy ókori római mondás szerint, ott van optimális életfeltétel az ember számára, ahol a szelídgesztenye megél. Ez az Európában honos gyümölcs már ősidők óta fontos táplálékát képezi az emberiségnek. Egy fa termése egy fő teljes téli élelmezését megoldotta éhínség idején, ezért is tartották nagy becsben.

A kilenc ismert gesztenyefaj közül Európában csak egy faj, az általános európai gesztenye (Castanea sativa) terem meg. Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában is termesztik nagyüzemi szinten, de a legnagyobb szelídgesztenye-állomány Olaszországban található. Magyarországon összefüggő, nagyobb felületű gesztenyések a Dunántúlon helyezkednek el.

A monda szerint Beatrix királyné hozta be a XV. században Itáliából a magyar királyi udvar konyhájába. Ekkor lett Mátyás király egyik kedvenc étele a gesztenyével töltött kappan. Korábban Károly Róbert király telepítette az első szelídgesztenye erdőt Nagymarosra. A feljegyzések szerint ebből a gyümölcsből ajándékozott a város 1642-ben I. Rákóczi György erdélyi fejedelemnek is.


Spanyolországban, Marbella felett, Pujerra falu környékén amerre a szem ellát gesztenyefák, gesztenyefák, gesztenyefák.

A szelídgesztenye sokoldalú felhasználásának köszönhetően gyorsan a királyi udvar közkedvelt csemegéjévé vált. Népszerüségét annak is köszönheti, hogy nemcsak finom, hanem egészséges vitaminforrás is.
 

A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, E vitaminban gazdag, aminek nagy részét feldolgozott állapotában massza illetve püré formájában is megőrzi. A többi gyümölccsel összehasonlítva azt találjuk, hogy meglehetősen magas a gesztenyében az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1 , a B2, valamint a B6 vitamin mennyisége is.
Kevéssé ismert, hogy a gesztenye C vitamin tartalma hasonlóan magas mint málnáé vagy a ribiszkéé.

A gesztenye 100 grammonként 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort tartalmaz. Ezek az ásványianyag- értékek a legtöbb gyümölcshöz képest kimagaslóak.
Zsiradékot a gesztenye csak nyomokban, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz, nyersrosttartalma viszont magas. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. Azokon a területeken, ahol a talaj alkalmatlan volt a szántóföldi művelésre, a szárított szelídgesztenyéből lisztet őröltek, és ebből sütöttek a paraszti családok kenyeret. A gesztenyelisztet vízben, vagy tejben megfőzve is előszeretettel fogyasztották.

Egészségmegőrző hatása is ismert. A gesztenye leveléből, gyümölcséből készült főzettel enyhíthető a köhögés, valamint tüdőproblémák ellenszereként is használható. Reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is hatásos. Hasmenésre, görcsre a termés illetve a kéreg fogyasztása ajánlott. Teáját asztma, köhögés és hörghurut gyógyítására isszák.

 

Íme a gesztenyés kappan receptje, Mátyás király kedvence

Hozzávalók 4 személyre: 1 kappan (vagy tyúk), 50 dkg szelídgesztenye, 1 fej vöröshagyma, 2 szelet fekete kenyér (rozskenyér), 2 dl húsleves, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál fenyőmandula, reszelt gyömbér, őrölt szegfűszeg, fahéj, só.

A gesztenye héját hegyes késsel bevagdossuk, majd húslevesben megfőzzük. Megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. A fekete kenyeret szétmorzsoljuk, és két evőkanál borba áztatjuk. A megtisztított hagymát nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a gesztenyével, a borban megáztatott kenyérpéppel, a felaprított fenyőmaggal (mandulával), reszelt gyömbérrel, őrölt szegfűszeggel és fahéjjal. A tölteléket a konyhakész kappan hasába tömjük, a nyílást összevarrjuk.

Megsózzuk, lábosba helyezzük, meglocsoljuk a maradék borral és levessel. Fedő alatt, lassú tűzön 1 órán keresztül főzzük. A lábosból áttesszük tepsibe, zsírral meglocsoljuk, forró sütőben ropogósra sütjük.

Fogyasszátok egészségetekre! 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol