.

Amiről hallgat a tejipar



 

Egészen kiskorunktól azt hallgattuk mindenkitől, hogy igyunk sok tejet, mert erősek lesznek tőle a csontjaink.  Arról viszont már senki nem mesélt, hogy a tejivásnak milyen hátulütői lehetnek.


Manapság azonban egyre több kutatásnak vetik alá a tehéntejet, és sorra derülnek ki a káros hatásai az emberi szervezet számára és a csonterősítő hatása sem bizonyított.
 
Szendi Gábor szerint a 20. században kialakult mindent átszövő tejkultúra az emberiség jelenős melléfogása

Néhány jellemző probléma, ami a rendszeres tejívókat sújtja:

Mivel a tej emésztése alapjáraton is megerőltető a gyomrunknak, ezért tejivás után egy minimális puffadás bármikor kialakulhat.
Például reggel, ha a tejeskávé elfogyasztása után megnövekszik a hasad térfogata, akkor ezért valószínűleg a tej a ludas! Ez egy teljesen egészséges szervezet esetében is gyakori reakció, de laktóz- vagy tejfehérje intolerancia esetén is jól ismert tünet.

Bár akinek a tejeskávé a mindene, az nehezen tudja elképzelni az életét tej nélkül, de szerencsére már erre is van megoldás! A legjobb lenne, csökkenteni a napi kávémennyiségedet, és amikor iszol, akkor kizárólag növényi tejet fogyasztanál. Rengeteg fajtából tudsz már válogatni, a mandulától a mogyorón át a kókuszig bármelyiket ihatod anélkül, hogy utána fájna a gyomrod, vagy puffadnál.

Utóbbit egyébként te magad is elkészítheted! Vegyél egy nagy csomag kókuszreszeléket és daráld le (ettől szép, krémes állaga lesz), majd öntsd fel kb. 3dl vízzel. Ezután botmixerrel újra turmixold le és egy szűrőn keresztül szűrd át az így kapott tejet. Érdemes egy éjszakára betenned a hűtőbe, hogy összeérjen, illetve dúsíthatod kókusztejszínnel is. Csak annyit mondunk, hogy viszlát puffadás! :)


Mint már említettük, a tej megemésztése az emberi gyomor számára nagyon megterhelő, és vannak, akiknél ez különböző testi tüneteket produkál. Például, ha azt érzed, hogy folyamatosan viszket a bőröd, vagy esetleg indokolatlanul hámlik is, akkor érdemes ellátogatnod egy allergia vizsgálatra, mert könnyen lehet, hogy ez a tejintolerancia egyik tünete.


Felnőtt korban is előjöhet a tejallergia


Amikor pedig depis hangulatba kerülsz minden ok nélkül, akkor jobb, ha figyeled magad, mert ezt is okozhatja a tej, mivel a szervezeted azzal van lefoglalva, hogy megeméssze a nem kívánt táplálékot, és ez bizony sok erőt felemészt. Így nehezebben tudsz a munkádra koncentrálni és a kedélyállapotod is romlik, mert érzed, hogy valami nagyon nem jó odabent. Ha ezeket tapasztalod, akkor hanyagold a tejet!

A tej már természetéből adódaan is tartalmaz növekedési hormont, amitől az utódok fejlődhetnek, de ezen felül a tejipar is gondoskodik róla, hogy plusz hormontartalmú készítmények kerüljenek bele, nem hiába kapnak a tehenek hormonkezelést. Ettől hamarabb beindul a tejtermelés, viszont arról sokan megfeledkeznek, hogy ezáltal mi is bevisszük a szervezetünkbe ezeket a növekedési hormonokat, amik károsan hatnak egészségünkre.


Csak óvatosan a tejivással!

A tejben lévő hormontartalom igen magas koncentrációjú, így akár kis mennyiségben is képes sejtburjánzást okozni. Ez az borjaknak jó, hiszen segíti növekedésüket, mi viszont másképp reagálunk rá, így daganatos betegségek vagy akár meddőség is kialakulhat miatta. Pontosan ezért a kismamáknak fokozottan ügyelniük kell a tejfogyasztásra!

Jelenleg a tejipar hatalmas érdekérvényesítő képességgel bír, így a tejet az általuk finanszírozott reklámok továbbra is az egészség kulcsának állítják be.

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol