.

Amikor Malaga mai helye sziget volt a Földközi-tengerbenÉvmilliókkal ezelőtt másként néztek ki a kontinensek és környezetük. 

Úgy 5,8 millió éve már létezett az Atlanti-óceán de még nem fejeződött be a Földközi-tenger patvidékének kialakulása. Ebben az időben az Ibériai-félsziget déli része sok helyen víz alatt volt. A mai Malaga területe a mögötte lévő hegyekkel szigetet képezett a feltöltődő Földközi-tenger nyugati részén.


Ebben az időben két szoros volt az óceán és a kialakulóban lévő Füldközi-tenger közt.


Tudósok egy csoportja a Joides Resolution
 amerikai hajó (balra) fedélzetén 2023 december 11. és 2024 február 9. között részt vett a Nemzetközi Óceánfelfedezési Program 401-es expedíciójában,  amelynek célja a Gibraltári-szorosnál lévő tektonikus lemezek mozgásának vizsgálata.
Jelenleg a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti tengeri öszeköttetést egyedül a Gibraltári-szoros biztosítja. Azt vizsgálták milyen követekezményekkel jár, ha bezáródik a Gibraltári-szoros, ami évmilliók múlva biztosan be fog következni. 
Ezt a szoros óceáni oldalán húzódó szubdukciós zóna mefigyelése alapján állítják.
 

Szubdukciós zóna:

Olyan terület, ahol a földkéreg lemezei egymás alá tolódnak; az egyik lefelé hajlik, és végül beolvad a földköpenybe.
A másik lemez széle valószínüleg felfelé nyomódik.A mai Gibraltári-szoros (légi felvétel)

Mi a következménye, ha a Gibraltári szoros bezárul.

A Földközi-tengerbe ömlő folyók által évente biztosított víz mennyisége nem elég a párolgás miatti vízveszteség pótlására.  A bezáródás után a vízszint csökkenni kezd egészen 1500 méterrel a jelenlegi szint alá. Ekkor a sótartalom megnő, és magasabb sótartalmat ér el, mint ami az izraeli Holt-tengerben létezik.  Ez egy környezeti katasztrófa lenne ami a szoros bezáródása után pár ezer év alatt alakulhat ki.     Irja a MalagaHoy
A szoros bezáródása Európa időjárására is hatással lenne. A Cadizi öböl hőmérsékletét a Földközi-tengerből beármló víz befolyásolja igy még vizsgálni kell, ennek megszűnése milyen hatással lenne Délnyugat-Európa időjárására.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol