.

Ami eszembe jutott egy fényképrőlEredetileg megjelent:2013-09-10
Frissítve: 2017-06-25
 

Ami eszembe jutott egy fényképrõl


A lányomtól kaptam egy e-mailt, melyben felhívja figyelmem egy fotó sorozatra, melyen régi budapesti képek vannak.  Ahogy nézegetem, megakadok egy képnél. Fürtökben lógnak az emberek a villamos lépcsõjén. Eszembe jut ifjúságom, a hatvanas évek eleje, közepe.
Úgy törnek elõ az emlékek, mint ahogy a kinyíló zsilipkapun kitör a víz.
Ez az a bizonyos kép:
 

Középiskola.


A város másik végébe jártam iskolába. Reggel háromnegyed hétre kell menni, mert hétkor kezdõdik a tanítás. Akkoriban még komolyan gondolták, hogy a jövõ nemzedékét öntudatos, szocialista munkásemberek fogják alkotni. Elvárták, hogy az ide járó diákok belülrõl jövõ kötelességtudata írja elõ a negyed órával korábbi érkezést. Akinek nem írta elõ a saját kötelességtudata, annak elõírta az iskola házirendje. Ennek következtében negyed órával a tanóra kezdete elõtt mindenkinek bent kellett lennie az iskolában, hogy kellõképen fel tudjon nõni a rá váró feladatokhoz. A késés fõben járó bûn. Aki késik az a szocializmus építését hátráltatja. (Mondták nekünk.)

Nekem busszal és villamossal kellett mennem a suliba. Ezekben az években mindenki busszal és villamossal járt. Csúcsforgalmi idõszakokban, különösen a reggeli csúcsban, olyan sokan voltak a megállókban, hogy sokszor fel sem fértem a buszra vagy a villamosra. A kocsi belsejébe szinte sosem lehetett bejutni. Az már a végállomáson megtelt. Ilyenkor annak is örültem, ha a peronon kaptam helyet. Sokszor elengedtem a villamost, mert nem fértem fel rá.

De azon a reggelen nem lehetett, mert késésben voltam.
Fél hatkor keltem, hatkor már lent álltam a buszmegállóban. Kicsit késõ volt, de háromnegyed óra éppen elég, hogy idõbe beérjek. Táskámban anyukám által készített rántottás szendvics, amit nem igazán szerettem. Talán azért sem, mert kiérzõdött a szaga. Ahogy beálltam az emberek közé, a körülöttem állók orrlyuka kitágult. Szaglásztak. Keresték a szag eredetét. Ez zavart.

Végre jött a trolibusz. Mikor kinyílt az ajtaja, néhány ember szinte kiesett belõle, annyira tömve volt. Alig tudtak vissza tulakodni.
„Sebaj, mindjárt itt a következõ. Talán még nem kések el” gondoltam. Valóban jött, viszont be sem állt a megállóba, úgy tele volt.
Közben sokasodtak a várakozó emberek. Fázósan húzták össze magukon a kabátot, egyik lábukról a másikra álltak, miközben majd elaludtak.
Sötétség, hideg, álmos emberek.
Újabb busz tûnt fel a sarkon. Bele vetetettem minden reményem, tudtam erre fel kell szállnom. A körülöttem állók végre nem a rántotta szagával, hanem a legjobb pozíció felvételével voltak elfoglalva. Ez egy nagyon fontos elõkészülete a sikeres utazásnak. Ha távol állok az ajtótól mikor megáll a busz, nagy az esélye, hogy lemaradok. Ha viszont az ajtó elõttem nyílik ki, nyert ügyem van, a hátam mögött lévõk feltolnak a lépcsõn.
 

Abban az időben ilyen trolik jártak a Keleti pályaudvar és a Váci őt között.

A busz fékezése közben találgattam hol fog megállni. Megbecsültem, az ajtó helyét, amit egy eldobott cigarettásdoboz és egy almacsutka közt véltem megtalálni. Ügyesen oda topogtam, nem törõdve a rosszalló pillantásokkal.
Bejött a számításom. Az ajtó elõttem nyílt ki. Végre felszálltam a buszra. Gombostût sem lehetett leejteni, annyian voltunk. De ez jó volt, mert most a mi sofõrünk hagyta ki a megállókat. Ezzel behozott egy kis idõt.
A végállomásig utazva volt idõm felkészülni a következõ szakaszra.

Ekkor még járt a 15 -ös villamos, ami a Dráva utcából fordult rá a Váci útra. A megállóban itt is rengetegen voltak. Jött is a villamos, de olyan zsúfolt volt, hogy csak néhányan tudtak rá feltülekedni.  Hogy idõben beérjek, nem vártam meg a következõt, ezért még utolsó utáninak felkapaszkodtam a villamos lépcsõjére. Egyenesen nem tudtam állni az elõttem lévõ miatt. Hátradõlve, a fogantyút épphogy elérve tartottam magam. Az egyenesben még elvoltam, de jött a váci úti forduló. A villamosvezetõ rákapcsolt, mert még a zöld lámpánál akart átmenni a keresztezõdésen. Viszonylag nagy sebességgel vette be a kanyart.
 

Már a végállomáson megtelt

Már ekkor éreztem, hogy baj van. A kanyarban nem csak magamat, hanem még az elõttem állót is meg kellett tartanom. A centrifugális erõ nekem szorította. Ujjaim szép lassan kezdtek lecsúszni a kapaszkodóról. Megint egyenes következett, de már csak az ujjaim végével tartottam magam.
Ekkor zökkent a villamos. Cselekednem kellett. Nem akartam a kerekek alá esni. Eldobtam a táskám, amit addig a szabad kezemben tartottam, majd hátralöktem magam, hogy a lehetõ legtávolabb legyek a kerekektõl és kivágódtam a kockaköves Váci útra.

Szerencsém volt. A Váci úton épp nem jött autó, így az ijedtségen, meg egy kis ütõdésen kívül nem lett más bajom.
Felálltam, leporoltam magam és futólépésben még utolértem a villamost a következõ megállóban
.

Nehéz volt fél kézzel kapaszkodni. (a másik kezemben táska lógott)
 
Ebben a megállóban sokan leszálltak. Mintha a heringes dobozból vennék ki a halakat. De nem ám az összest. Maradtak bõven. Akik eddig össze voltak préselve, fellélegeztek és kitágultak. Ezzel szinte kitöltötték a leszállók helyét. Azért annyi hely maradt, hogy a peronra betuszkoljam magam.
A suliból sem késtem el, a rántottás szendvicsem is megettem.

Minden jó, ha a vége jó. Azért ezzel otthon nem büszkélkedtem.

Hát erre emlékeztetett a fenti kép.

írta: Rajnoha Peter

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china