.

Amerika, mint a lehetőségek hazája
Börtön az esővíz gyűjtéséért OregonbanAmerika nem csak az állampolgárok lehetőségének hazája, hanem az államok különös törvényeinek is, melyek alapján hajmeresztő itéletek születhetnek.

Történt, hogy egy férfi a birtokán összegyűjtötte az esővizet, mint egy normális ember, aki spórolni szeretne az öntözéssel. Gondolta ez nem főben járó bűn. A vízügyekért felelős állami hivatal azonban másként gondolta.
 
Börtönbüntetésre ítélték azért, mert összegyűjtötte a birtokán az esővizet

Az ügy egészen 2002-ig nyúlik vissza, amikor az Oregon állami vízfelügyelet bejelentést kapott az egyik lakos magán területén elhelyezett esővíz gyüjtő tárolókról. (Az ügy névtelen elindítója, vélhetően az egyik  "jóindulatú" szomszéd volt.
A gazda egyébként 170 hektáron összesen 3 ilyen tárolót létesítettt, mivel úgy gondolta, hogy joga van a csapadék gyűjtésére és felhasználására.

A bejelentésből hatósági eljárás lett, mivel az állam törvényei szerint ehhez nem volt joga. 2002-ben először figyelmeztetést kapott, kiegészítve 30 napos elzárással aminek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették.
A tulajdonos az ítéletet nem vette komolyan, a hatóság packázásának tartotta, és tovább folytatta az esővíz gyűjtését.

A kétezres évek második felében Oregon államban szigorú szabályozásokat vezettek be annak érdekében, hogy korlátozzák a szerintük állami tulajdonú vízkészletek privát felhasználását, így az esővíz "illegális" gyűjtése is újból előtérbe került.  (Érdekes jogi kérdés, hogy az állam saját tulajdonának tekintheti-e az esővizet?)
Az egész ügy alapját egy 1925-ös törvény képezte, amelynek bírósági értelmezése szerint a víz - az esővíz is - állami tulajdon.
Börtönbüntetésre ítélték azért, mert összegyűjtötte a birtokán az esővizet
A gazda úgy vélte, hogy az a bizonyos 1925-ös törvény nem tesz említést sem az esővíz, sem a hó összegyűjtéséről, így joga van a csapadék tárolásához. A bíróság ezt másként gondolta, és meghozta példaértékű itéletét.

A hatósági eljárás több éves szünetekkel összesen 10 évig húzódott, míg végül 2012-ben harminc napos letöltendő börtönbüntetésre és 1500 dollár bírság megfizetésére kötelezték az esővizet magáncélra használó férfit.

Az ítélet nagy felháborodást keltett a lakosság körében, mivel az ítélet nyílvánosságra hozatala előtt és után is rengetegen gyűjtötték az esővizet. Az ügy még ma is téma az USA-ban, és több internetes portálon heves vita alakult ki az eset miatt. - írja az agrároldal.hu

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china