.

Állati áldozatok csontjait találták SpanyolországbanŐsi, állati csontokkal teli gödörre bukkantak Spanyolországban


A jumbo csontgödröt a közelmúltban ásták ki Casas del Turuñuelóban, egy délnyugat-spanyolországi lelőhelyen, amely az ie. V. században lakott hely volt – írja az IFLScience. A szakértők megállapították, hogy a maradványok 52 különböző állathoz tartoznak, amelyeket a Krisztus előtti 5. században áldozhattak fel, feltehetőleg rituális keretek között.

Kép forrása: National Project Construyendo Tarteso 

Az áldozatkén bemutatott állatok között 41 ló, 6 szarvasmarha, 4 disznó és 1 kutya volt.A vizsgálatok szerint a legkorábban kivégzett példányok tetemei érintetlenül maradtak a későbbieknél viszont arra utaló jeleket találtak, hogy húsukat leszedték a csontjaikról.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a szertartás idővel megváltozott és az áldozatok bemutatása után később egy lakomára is sor került az állatok húsából.-írja a 24.hu

A leletekről készült tanulmányban arról is írnak, hogy az elpusztult állatok egészséges felnőttek voltak, így valószínűtlen, hogy nem természetes okok miatt haltak meg. A felfedezés kifejezetten ritkának számít, ugyanis nagyon kevés tárgyi bizonyítékot találni vaskori tömeges állatáldozásról a mediterrániumban, de a fennmaradt szöveges emlékek alátámasztják, hogy történtek ilyenek.


Lovak csontváza
Kép forrása: National Project Construyendo Tarteso 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol