.

Akövetkező hónapokban fényes üstökös fog áthaladni az éjszakai égboltonÉrkezik az elmúlt tizenhárom év legfényesebb üstököse


2019. december 28-án felfedezett üstökös tartja izgalomban a csillagászokat. Február közepén az üstökös, amely  egészen addig csak egy nyolcadik nagyságrendű csillag fényerejével rendelkezett, és kizárólag  közepes méretű csillagászati távcsövekkel volt megfigyelhető a sötét éjszakai égbolton, hirtelen elkezdett fényesedni.


A C / 2019 Y4 ATLAS ústökös teleszkópos képe március 16-án

Az üstökös jelenleg éppen áthaladóban van a Mars pályáján, és gyorsan közeledik a belső Naprendszer térsége felé. Ahogy  egyre közelebb kerül hozzánk, sokkal fényesebbé fog válni. Hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válik.


Ahogy közeledik a naphoz, egyre fényesebbé válik a C/ 2019 Y4 ATLAS


A C / 2019 Y4 ATLAS fényessége egészen szokatlan módon egyik napról a másikra hirtelen kezdett növekedni, amire még nem találtak magyarázatot a csillagászok. Amikor az üstökösök a hosszan elnyúló parabolikus  keringési pályájukon a Nap közelébe érnek, a központi csillag sugárzásának hatására az üstökösmagot borító jégpáncél elkezd párologni. Először a mag körüli gázfelhő, az úgynevezett kóma alakul ki (az ATLAS jelenleg ebben a stádiumban van) majd ahogy még közelebb ér a Naphoz és még intenzívebbé válik a párolgás, a sugárnyomás hatására kialakul az üstökös haladásával ellentétes irányú csóva.


A számítások szerint így fog kinézni a C/ 2019 Y4 ATLAS a maximális fényessége idején ( művészi grafika)

 

A 2020-as év kiemelkedő égi látványossága lesz a C / 2019 Y4 ATLAS üstökös április elejétől május elejéig szabad szemmel is követhető útja az éjszakai égbolton. -írja az origo

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol