.

Akkora meteorrobbanás volt Spanyolországban ami egy kisebb földrengéssel is felértTűzgömb ragyogta be a spanyol égboltot vasárnap éjjel. A hatalmas sebességgel száguldó objektum megsemmisülését országszerte látni lehetett.


Egy fényes robbanásra lettek figyelmesek az emberek Spanyolországban vasárnap éjjel – a tűzgömböt az egész országban látni lehetett, de a legtisztábban Andalúzia két déli tartományában, Granadában és Jaénben volt kivehető.

Átlagosan a Föld légkörébe érkező meteorok közül minden ezredik számít tűzgömbnek – azok, amelyeknek a fényessége meghaladja a -5 magnitúdót, azaz fényesebbek a Vénusznál. Nos, most egy ilyen objektumról van szó.

A Huelvai Egyetem (Universidad de Huelva) asztrofizikusa, José María Madiedo szerint a meteor – amely vélhetően egy aszteroidáról szakadt le – igencsak „testes” lehetett, hiszen képes volt túlélni a Föld légkörét, és szinte elérte bolygónk felszínét, amikor végül – igen látványosan – felrobbant.

 
A 72 000 km/h-s sebességgel száguldó tűzgömb akkorát durrant, hogy az egy kisebb földrengéssel is felért, és mindennél fényesebb volt.
 
<iframe width="720" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/NOMvPitjf_w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A jelenség a késő éjszakai órákban következett be, kevesen látták, de egy biztonsági kamerának köszönhetően azért mi is láthatjuk.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol