.

Aki eladta az Eiffel tornyotSzerző: Hanula Zsolt  (Index)

Szélhámosok szélhámosa

Ha egy kereskedőnek nagyon jó a szövege és nagyon meggyőző, azt szokták mondani rá, képes lenne eladni a turistáknak az Eiffel-tornyot. Victor Lustig, akit minden idők legügyesebb szélhámosának tartanak, tényleg megcsinálta ezt a világraszóló átverést. Kétszer. És csak utána indult be igazán a karrierje.

 
106517740
Victor Lustig
Az osztrák származású Lustig Amerikában alapozta meg bűnözői pályafutását, egy páratlanul arcátlan trükkel: más bűnözőknek adott el egy pénzhamisító gépet. A gépről azt állította,bonyolult kémiai eljárásokkal az igazitól megkülönböztethetetlen százdollárosokat képes nyomtatni, de a tökéletes munkához idő kell: hat óra alatt végez a gép egy bankjeggyel. Ezt bárki kedvéért demonstrálta is, és valóban, a gép által kiköpött bankjegyet tökéletesen olyanok voltak, mint az igazi. Hiszen tényleg igaziak voltak. A gép három darab valódi százassal volt betárazva, azaz 18 órán át tökéletesen működött, és mire kiderült, hogy átverés, Lustig már árkon-bokron túl járt.

A gépet 10 ezer dollárért árulta, vagyis az egy hónap alatt hozta volna be az árát. Amikor a pénznyomtatós átverés miatt forró kezdett lenni a lába alatt a talaj, Lustig (aki eddigre az alvilágban a sima modora miatt a Gróf becenevet kapta) Párizsba tette át a székhelyét, ahol egy minden addiginál nagyobb átverésbe fogott bele: eladta az Eiffel-tornyot.

Ekkor 1925-öt írtunk, és az Eiffel-torony még messze nem volt az a turistalátványosság, ami ma. A tornyot az 1889-es világkiállításra építették, és az eredeti tervek szerint csak ideiglenes látványosság lett volna, amit 20 és múlva lebontanak. Ez akkor már 16 éve elmúlt, a torony rossz állapotban volt, a fenntartási költségei miatt állandó viták kereszttüze övezte - egyszerűen benne volt a levegőben, hogy hamarosan lebontják. Lustig magas rangú kormánytisztviselőnek kiadva magát titkos találkozóra hívta meg Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét, és szigorú titoktartási nyilatkozatok árnyékában megpályáztatta őket a torony elbontása után keletkező 7000 tonna fémhulladékra. A győztes licit 70 ezer dollár volt, plusz Lustig még hagyta is magát megkorrumpálni is egy nagyobb összeggel, hogy biztosítsa a győztes pályázat gyors elbírálását.

A szélhámos a pénz kézhez vételétől számított egy órán belül elhagyta az országot, és Ausztriában rejtőzött el. Arra számított hogy óriási botrány hajtóvadászat lesz az ügyből, de semmi ilyesmi nem történt - az átvert kereskedő, bizonyos Andre Poisson inkább lenyelte a veszteséget, de nem fordult a rendőrökhöz, hogy aztán a sajtó és az egész világ rajta röhögjön. Ezen felbuzdulva a Gróf visszatért Párizsba, és eljátszotta még egyszer a trükköt. Ezúttal azonban a vevő gyanút fogott, értesítette a hatóságokat, és a szélhámosnak menekülnie kellett.

Menekült is, vissza Amerikába, ahol minden addiginál nagyobb szabású bizniszbe fogott, pénzt kezdett el hamisítani. A jó minőségű hamisítványok több millió dollár értékben kerültek be az amerikai bankokba és kereskedelembe, a titkosszolgálat már attól tartott, hogy tönkre fogja tenni az egész pénzrendszert. A szélhámost végül a féltékeny barátnője adta fel a hatóságoknak, amikor kiderült, hogy Lustig megcsalja őt fő tettestársa, a kémikus Tom Shaw barátnőjével. A kitűzött tárgyalása reggelén megszökött a börtönből, magát ablaktisztítónak álcázva. Két hónappal később fogták el, és 20 évere az Alcatrazba zárták. Ezt már nem töltötte le, 1947-ben tüdőgyulladásban meghalt.

Forrás:  Index / Hanula Zsolt

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol