.

Aki eladta az Eiffel tornyotSzerző: Hanula Zsolt  (Index)

Szélhámosok szélhámosa

Ha egy kereskedőnek nagyon jó a szövege és nagyon meggyőző, azt szokták mondani rá, képes lenne eladni a turistáknak az Eiffel-tornyot. Victor Lustig, akit minden idők legügyesebb szélhámosának tartanak, tényleg megcsinálta ezt a világraszóló átverést. Kétszer. És csak utána indult be igazán a karrierje.

 
106517740
Victor Lustig
Az osztrák származású Lustig Amerikában alapozta meg bűnözői pályafutását, egy páratlanul arcátlan trükkel: más bűnözőknek adott el egy pénzhamisító gépet. A gépről azt állította,bonyolult kémiai eljárásokkal az igazitól megkülönböztethetetlen százdollárosokat képes nyomtatni, de a tökéletes munkához idő kell: hat óra alatt végez a gép egy bankjeggyel. Ezt bárki kedvéért demonstrálta is, és valóban, a gép által kiköpött bankjegyet tökéletesen olyanok voltak, mint az igazi. Hiszen tényleg igaziak voltak. A gép három darab valódi százassal volt betárazva, azaz 18 órán át tökéletesen működött, és mire kiderült, hogy átverés, Lustig már árkon-bokron túl járt.

A gépet 10 ezer dollárért árulta, vagyis az egy hónap alatt hozta volna be az árát. Amikor a pénznyomtatós átverés miatt forró kezdett lenni a lába alatt a talaj, Lustig (aki eddigre az alvilágban a sima modora miatt a Gróf becenevet kapta) Párizsba tette át a székhelyét, ahol egy minden addiginál nagyobb átverésbe fogott bele: eladta az Eiffel-tornyot.

Ekkor 1925-öt írtunk, és az Eiffel-torony még messze nem volt az a turistalátványosság, ami ma. A tornyot az 1889-es világkiállításra építették, és az eredeti tervek szerint csak ideiglenes látványosság lett volna, amit 20 és múlva lebontanak. Ez akkor már 16 éve elmúlt, a torony rossz állapotban volt, a fenntartási költségei miatt állandó viták kereszttüze övezte - egyszerűen benne volt a levegőben, hogy hamarosan lebontják. Lustig magas rangú kormánytisztviselőnek kiadva magát titkos találkozóra hívta meg Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét, és szigorú titoktartási nyilatkozatok árnyékában megpályáztatta őket a torony elbontása után keletkező 7000 tonna fémhulladékra. A győztes licit 70 ezer dollár volt, plusz Lustig még hagyta is magát megkorrumpálni is egy nagyobb összeggel, hogy biztosítsa a győztes pályázat gyors elbírálását.

A szélhámos a pénz kézhez vételétől számított egy órán belül elhagyta az országot, és Ausztriában rejtőzött el. Arra számított hogy óriási botrány hajtóvadászat lesz az ügyből, de semmi ilyesmi nem történt - az átvert kereskedő, bizonyos Andre Poisson inkább lenyelte a veszteséget, de nem fordult a rendőrökhöz, hogy aztán a sajtó és az egész világ rajta röhögjön. Ezen felbuzdulva a Gróf visszatért Párizsba, és eljátszotta még egyszer a trükköt. Ezúttal azonban a vevő gyanút fogott, értesítette a hatóságokat, és a szélhámosnak menekülnie kellett.

Menekült is, vissza Amerikába, ahol minden addiginál nagyobb szabású bizniszbe fogott, pénzt kezdett el hamisítani. A jó minőségű hamisítványok több millió dollár értékben kerültek be az amerikai bankokba és kereskedelembe, a titkosszolgálat már attól tartott, hogy tönkre fogja tenni az egész pénzrendszert. A szélhámost végül a féltékeny barátnője adta fel a hatóságoknak, amikor kiderült, hogy Lustig megcsalja őt fő tettestársa, a kémikus Tom Shaw barátnőjével. A kitűzött tárgyalása reggelén megszökött a börtönből, magát ablaktisztítónak álcázva. Két hónappal később fogták el, és 20 évere az Alcatrazba zárták. Ezt már nem töltötte le, 1947-ben tüdőgyulladásban meghalt.

Forrás:  Index / Hanula Zsolt

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china