.

Ahol meglovagolják a tüzetSpanyolország falvai híresek az eszement fesztiválokról, a józan ész határait átlépő bolondságokról és a különleges ünnepekről.

Néhány ezek kozül: bikafuttatás Pamplonában, pulyka dobálás Cazalillaban, Paradicsom fesztivál Bunolban, ördögünnep Luzonban és még  felsorolni sem lehet a sokféle bolondos ünnepet.amik hagyománnyá váltak a hatamas ország településein.

 

Van egy ünnep, amit minden évben január közepén, Madridtól alig 100 km-re, lévő San Bartolomé de Pinaresben, egy 600 lelket számláló faluban tartanak. Ez a tűzlovaglás.
 


 

A falucska utcáin több mint 20 máglyát gyújtanak meg, hogy aztán a hatalmas lángokon mintegy 150, az ország minden tájáról, erre az alkalomra készülő lovas ugrasson át. miáltal megtisztulnak a füstben, ami egyúttal elűzi a gonosz szellemeket is.
Január 17. Spanyolország egyik közkedvelt szentjének, San Antonio Abad, vagyis Szent Antal Remete napja, aki a háziállatok védőszentje. (Ezen kívül, a betegek és a céhmesterek patrónusának is tartják.)
Miután vagyonát szétosztotta a szegények közt, visszavonult az emberek elől, és hosszú időn át teljes remeteségben élt. 20 évet töltött elmélkedéssel a líbiai sivatagban, mialatt magányában többször megkísértette őt a sátán, amit szigorú vezeklésekkel sikerült mindig elhárítania. Az ördög feletti győzelmei és csodái miatt, a középkor népszerű szentje lett.

Remete Szent Antal napjának előestéjén, San Bartolomé de Pinares lakói különös módon ünnepelnek. Olyannyira, hogy a vitatott fiesta ellen több spanyol, illetve különböző nemzetközi állatvédő szervezetek is tiltakoznak, vagy emelik fel hangjukat. A falu lakói azonban hajthatatlanok, és foggal-körömmel ragaszkodnak a XVIII. század óta megtartott sajátos fiestájukhoz, a tűzlovagláshoz. Állításuk szerint a lovak olyan gyorsak, hogy a tűznek nincs ideje kárt tenni bennük.
 


 

Az ünnep reggelén, a lovakat gondosan felkészítik, nehogy a farkuk vagy a sörényük lángra kapjon. A nap folyamán aztán pár lovas a falu utcáin körbehord egy Szent Antalt jelképező botot, amelyet az emberek megcsókolnak és adományt adnak. (Az összegyűlt pénzből a jövő évi mulatságot finanszírozzák.) Délután 7-kor mindenki a templom elé gyűlik, ahol a szent mise alkalmával megáldják az állatokat.
 


 

A "Las Luminarias" kezdetét, az este 9-kor megszólaló harangok jelzik. Ekkor gyújtják meg a főtéren és az utcákon álló máglyákat. A kis falu elnémul, nincs zene, se ének. Az egyetlen amit hallani lehet, az az égő faágak ropogása, és a közeledő lovak patáinak dobogása az utcák kövein. Majd a több száz éves hagyományhoz híven kezdetét veszi a lovak és lovasaik "tánca" a 20 méteres máglya tüze és füstje felett. A máglyához nem teljesen száraz fűzfa és seprőzanót vesszőket használnak, így a felszálló füst se perc alatt beterít mindent. A falu felett lebegő füst kilométerekkel távolabbról is látható.
A legenda szerint, négy évszázaddal ezelőtt pestis pusztította el San Bartolomé lovait. A falu lakói azóta, minden évben Remete Szent Antalt, a háziállatok védőszentjét hívják segítségül, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg.
A hiedelem szerint, a ceremónia során a tűz és a füst jelképesen megtisztítja az állatokat, valamint egész évben távol tartja tőlük a betegségeket is
 


Mint minden nap, egyszer ez a nap is véget ér. Éjfél körül, amikor a tűz leég, mindenki nyársat húz. A megmaradt parázs felett kolbászt, hurkát, és szalonnát sütnek. A bárok ismét megtelnek élettel, ahol a nehéz vacsorát környékbeli borokkal öblítik le, és persze a mulatozásnak hajnalig sosincs vége.
 


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol