.

Adventi naptárAz adventi naptár eredeti jelentősége, hogy elvezesse a felnőtteket és a gyermekeket a karácsonyhoz. (Az első nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült Münchenben.) Az "igazi" naptár minden egyes ablaka mögött a karácsonyi ünnepkörre utaló képpel, gondolattal találkozhatunk. Ez a vallási tartalom napjainkban mindinkább elhalványul, az ipar és a kereskedelem lenyúlta az ötletet, egyszerűen decemberi naptárt csinált belőle, amelynek minden egyes napját egy kis kinyítható ablak, esetleg ajtócska mögé rejtett csokoládé vagy marcipán édesíti meg.


Az első, általunk ismert adventi kalendárium 1851-ben készült, ráadásul ezt kézzel rajzolták és vágták ki. Több mint ötven évnek kellett aztán eltelnie ahhoz, hogy megjelenjen a professzionális, nyomtatott változat is: ezt egy Gerhard Lang nevű müncheni nyomdásznak köszönhetjük. Lang állítólag gyerekkorában annyira lelkesedett a karácsonyért, hogy édesanyja papírból készített neki gyertyákat, amiket aztán mindennap egy nagyobb kartonra ragasztott fel, így láthatta, mennyit kell még aludni karácsonyig.

Persze a prototípus valószínűleg csalódást okozna egy mai gyereknek: abban ugyanis nem csokidarabkákat rejtettek el, hanem 24 színes képecske volt a színes kartonlaphoz rögzítve. Ezek jelképezték a december elsejétől szentestéig tartó időszak napjait. Csak évekkel később alakult ki a kalendárium mai alakja, ekkor kerültek az apró ajtócskák mögé különböző édességek, cukorka és csokoládé.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol