.

AdventAz idén december 2-án, vasárnap kezdődödik az adventi időszak.


A keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe a Karácsony, amikor Jézus születésére emlékezünk. Az ünnepet megelőző Advent négy hete a Messiás születése előtti várakozást idézi. Neve az adventus Domini kifejezésből alakult ki, ami annyit tesz: az Úr eljövetele.
Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.
 

Ma jött el az ideje az első gyertya meggyújtásának.

A korai kereszténységben böjtöléssel készültek Jézus születésének megünneplésére. A hagyomány az 5. században Galliában keletkezett, majd a 6. században Róma átvette, és a böjti időből itt lett liturgikus idő, öt vasárnappal, majd VII. Gergely pápa négyben határozta meg az advent vasárnapjainak a számát


A legismertebb adventi hagyomány az adventi koszorú és az adventi naptár.


Az első adventi koszorúról 1860-ból maradtak fenn írásos emlékek. A berlini árvaházban Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor az ünnep előtt gyertyákkal díszített, kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátralévő időt, így kicsik láthatták, hogyan múlnak a hetek a várva várt karácsony előtt.

A négy gyertyát egyenként, vasárnaponként gyújtják meg. A rajta lévő gyertyák a karácsony előtti vasárnapok számát jelőli.
A hagyomány tisztelőknél a gyertyák négy színűek, mivel a legenda szerint karácsony előtt négy angyal érkezik, akik békességet és szeretetet hoznak az embereknek.

Az adventi naptár legendája 1900 körül kezdődött, és egy német édesanyához kötődik. Türelmetlen kisfia, Gerhard már hetekkel az ünnep előtt nyaggatta, ezért meglepő játékot talált ki számára. Egy kartonlapot huszonnégy részre osztott, mindegyikre rátűzött egy darab csokoládét, és a gyerek minden este megehetett egyet. A kisfiú felnőve sem felejtette el anyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Huszonnégy ablakocska mögé rejtett csokoládét, cukorkát, amelyek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. Az első adventi naptárnak azonnal hatalmas sikere lett. Gerhard Lang 1974-ben elhunyt, de naptárai a mai napig megédesítik a gyermekek estéit.
 

Advent kezdete: 2018.december 2.vasárnap.   Vége: december 24.hétfő

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol