.

92 éve fedezték fel Tutanhamon érintetlen sírját
Tutanhamon

 

A halotti maszk és a koponya csontozata alapján rekonstruált arc

A "Tut Király" név hallatára erős egyiptomi királyi családok képe jelenik meg előttünk. Tutanhamon volt az utolsó fáraó a 18. dinasztia leszármazási vonalán, mielőtt katonai uralom vette át a hatalmat. Ám ahogyan a fiatal királyt elképzeljük, az teljesen más, mint ahogyan valójában kinézett. Szóval ki is volt Tut király? Hogyan találkozott a fiatal király a halállal? Az igazság eléggé meglepő!

Az igazság

Tutanhamon 9 évesen került trónra. Ez a gyerek-ember uralkodott Egyiptomban 19 éves koráig, aki nagy tiszteletnek övendett. Az általános vélemény a halálával kapcsolatbna az, hogy Tutanhamon egy szekér balesetben halt meg, miközben kilovagolt a hivatalnokaival. Ez úgy hangzik, mint egy konnyen előforduló baleset az adott korban, de nem igaz.


Az igazság az, hogy Tutanhamonnak dongalába volt. A sírjában számtalan sétabotot találtak, és még egy ortopédiai szandált is, ez az igazság! Albert Zink, a múmiákra és jégemberekre szakosodott intézet vezetője erősen támogatja ezt az elméletet. Úgy véli, hogy nem volt arra mód, hogy a gyerek király megálljon a szekéren, és hajtsa a lovait. Azt is elmondta, hogy a lába ugyanazon az oldalon korábban el is volt törve. Szörnyen kényelmetlen, vagy inkább lehetetlen lett volna Tutanhamon számára, hogy egyáltalán a szekérre szálljon. Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy valamilyen más módon halhatott meg. Zink ezen véleményét több brit lapnak is elmondta, és elméletét más kutatók is osztották.

"Úgy tűnik, hogy Tutanhamon Köhler betegségben (csontok és porcok gyulladása), és maláriában  szenvedett," - mondta Ashraf Selim egyiptomi radiológus. Valószínűleg ezek a bűnösök, melyek eltávolították az ifjú királyt a trónról.

További vizsgálatok
A dongalábra virtuális boncolás során találtak rá. Ugyanezt az eljárást használva a király arcán és testén végzett több mint 2000 számítógépes tomográfiai vizsgálat során azt is felfedezték, hogy Tutanhamon nem volt annyira vonzó sem. A bizonyítékok szerint Tut királynak mélyharapása volt, és olyan ajkai, mint egy nőnek. Úgy tűnik, hogy elég messze járunk az egyiptomi királyokról alkotott elképzelésünktől. Egyre inkább az látszik, hogy nem voltak kevésbé "hibásak", mint mi manapság.

Még egy tény
Mindezek tetejébe Tutanhamon szülei testvérek voltak. Bár ezt abban ai időben nem nézhették annyira rossz szemmel, de nyilvánvalóan ez a tény is hozzájárult az ifjú király születési rendellenességeihez és hiányosságaihoz. Mivel a szülei testvérek voltak, Tut király két adag gén hibát hordozott magában a királyi vérvonalból. Igen, a vére tiszta királyvér volt, de ennek következménye egy fiatal és gyengülő gyermek, akinek uralkodnia kellett.

Tutanhamon halálával a 18. dinasztia ért véget, és utat engedett a katonai uralomnak. Sok tény látott napvilágot erről az uralkodóról, de az egyértelmű, hogy az ő dinasztiája volt az egyik legnagyobb az egyiptomi királyi családok történelme során.
Zahi HAVASZ, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke felügyeli Tutanhamon 18. dinasztiabeli fáraó múmiájának kőszarkofágból való kiemelését a Királyok völgyében, Luxor közelében 2007. november 4-én. Az i.e. 1300-as években élt, 9 éves korában trónra lépett fáraó 3300 éves múmiáját egy különleges, klimatizált üvegszekrénybe helyezték, hogy állagát megóvják a fenyegető nedvességtől, amely a sírkamra napi több mint ötezer látogatójának köszönhető.
A brit Howard Carter régész és segítői 1922. novemberében tárták fel Tutanhamon sírját, amely az egyetlen épségben megmaradt fáraósír.

Lord Carnarvon angol arisztokrata szponzorálta Carter munkáját, azonban eredménytelensége miatt 1922 nyarán vissza akarta vonni a támogatást. Ekkor Carter Nagy-Britanniába utazott és egy utolsó projekthez kért anyagi támogatást. A hivatalos verzió szerint épp csak visszatért Thébába, amikor az egyik asszisztens nagyszerű felfedésről számolt be. Egy lépcsősort találtak, ami egy érintetlen, lezárt ajtóhoz vezetett.
Lord Carnarvon féltestvére szerint azonban Carter már három hónappal előbb felfedezte ezt az elrejtett lépcsősort, ennek következtében kapott további támogatást.


Források: Múlt-kor, Új Világtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol