.

90 ezer éves emberi lábnyomokat fedeztek fel MarokkóbanLegalább 80, körülbelül százezer éves emberi lábnyomot találtak régészek Északnyugat-Marokkóban. A szakemberek szerint Afrika északi részén, valamint a Földközi-tenger déli térségében ezek a legrégebbi fellelt Homo sapiens-lábnyomok.

A lábnyomokra egy marokkói, francia, spanyol és német régészekből álló csoport bukkant 2022-ben a Tangertől 90 kilométerre délre, az Atlanti-úceán partján található Larás (el-Arás) városnál. A lábnyomok legalább öt embertől származnak, köztük egy gyerektől.
A Scientific Reports folyóiratban január 23-án publikált tanulmány szerint a kutatók 2022-ben bukkantak a lábnyomokra


Ezen a részen találták meg a lábnyomokat

A nyomok konzerválását végző Anasz Szedrati azt mondta: a kis csoport talán halászó vagy gyűjtögető életmódot folytatott, és feltehetően a tenger felé indult élelmet keresni. Az hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta: felfedezésük is azt támasztja alá, hogy a régiónak fontos szerepe volt az emberi faj történetében. Hozzátette, hogy a területen állatok nyomait is megtalálták.

"Mindenképpen meg kell őriznünk ezt a területet a régészetnek, még úgy is, hogy fenyegeti a tengerszint emelkedése"

- hangsúlyozta Munszif Szedrati ásatásvezető. Elmondta, hogy rövid időn belül az üledékerózió miatt további lábnyomok is előkerülhetnek, amelyek újabb információkkal szolgálhatnak a térségben abban az időben élt emberekről.

A kutatók két nyomsort fedeztek fel a sziklákon, amelyek összesen 85 lábnyomból állnak. Ez az egyetlen ismert ősi nyomlelőhely Észak-Afrikában, illetve a Földközi-tengertől délre az Atlanti-óceán partján-

 

A kutatók a felfedezésről szóló tanulmányt januárban a Nature című szaklapban is publikálták, és hangsúlyozták, hogy a most megtalált ősi lábnyomok a legjobb állapotban megmaradtak között vannak világviszonylatban.
 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol