.

73%-ban fertőzött a csirkehús Nagy-Britanniában
A friss, boltból vásárolt csirkehús csaknem négy alkalomból háromszor pozitív tesztet produkált az ún. Campylobacter fertőzést okozó baktériumra, derült ki az FSA (Food Standards Agency) legfrissebb adataiból.

 
http://hungliaonline.com/wp-content/uploads/Asda-Chicken_3119883k.jpg

A teszt során több, mint 4,000 egész csirkéből vett mintát ellenőriztek le, amiket különböző boltokból és áruházaktól vásároltak meg Nagy-Britanniában. Az FSA már februárban figyelmeztetett, hogy a helyzet romlott novemberhez képest, és a fertőzés terjed. Az összes fő értékesítő és viszonteladó képtelen volt megfékezni a terjedését.

A Campylobacter nevű baktérium a leggyakoribb az ételmérgezésekért felelős baktériumok közt. A Campylobacter egy enterális, azaz bélrendszeri fertőzést okozó baktérium nemzetség, mely hasmenéses megbetegedést okoz. A hasmenéses betegségeknek nagyjából egynegyedét valamelyik Campylobacter baktérium okozza. Az általa okozott hasmenés időszakosan fordul elő, nyáron és ősszel sokkal gyakoribb. Ennek oka, hogy szájon át terjedő baktériumról van szó, ami élelmiszerek közvetítésével jut be a szervezetbe, nyáron pedig gyengébbek a hűtési lehetőségek, így nagyobb az esély a fertőzésre.

A fertőzés terjedése
 

A betegség tünetei és kezelése

A Campylobacter okozta betegség az egyik legrosszabbul megélt fertőzésnek számít, fő tünete a gyomor- és bélhurut, beleértve a hányást és a hasmenést is. Ezeket a szimptómákat jelentős rossz közérzet, levert állapot, hasi fájdalmak, esetenként súlyos görcsök is kísérik, a hasmenés néha véres és nyákos is lehet. Időnként magas, 39-40 fokos láz is jelentkezhet.

A fertőzés kezelése alapvetően tüneti, melynek során a betegség általában spontán gyógyul. Ekkor a betegnek nem kell feltétlenül antibiotikumot szednie, legfontosabb a folyadék- és ionpótlás.

A Campylobacter jól viseli a meleget, de a főzést nem bírja. Emiatt fontos, hogy az eltett ételeket nyáron ne csak melegítsük, hanem forraljuk, főzzük.

Országos szinten csaknem 280,000 ember kap ételmérgezést emiatt a baktérium miatt évente. A kutatások azt is kimutatták, hogy a vizsgált csirkehúsok 19%-a a lehető legmagasabb mértékben tartalmazta a baktériumot.

A főbb áruházláncok közt az Asda üzletekben kapható csirkék az átlagosnál többször voltak fertőzöttek a baktériummal, míg a Tesco üzleteiben kapható csirkékben az átlagnál kevesebbszer tudták kimutatni a kórokozót.

forrás: hungliaonline.com

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china