.

600 kiló római bronzpénzt találtak csatornafektetés közben SpanyolországbanCsatornázási munkálatok közben rendkívüli régészeti leletre bukkantak a munkások a dél-spanyolországi Tomares településén; 19 agyagamforában mintegy 600 kilogrammnyi római kori bronzpénz volt elrejtve, írta az MTI.

Ana Navarro, a sevillai archeológiai múzeum igazgatója szerint:


"Ehhez fogható, a Római Birodalom korából származó pénz leletre még sosem bukkantak Spanyolországban, amelynek értéke történelmi szempontból felbecsülhetetlen."

 

Az amforák közül kilenc teljesen épen maradt, mindegyikben több ezer pénzérme található, amelyek egy része - az első vizsgálatok szerint - frissen vert, és sosem került forgalomba - részletezte a felfedezést az igazgató, aki szerint olyan mintha szándékosan rejtették volna el őket.

A szakemberek máris elkezdték a találgatást, hogy a katonák zsoldját, vagy a birodalom valamelyik intézményének kincstárát rejtik-e az amforák. Az érmék az időszámítás szerinti III-IV. századból származnak, némelyiken Maximianus, másokon Constantinus császár képe látható - mondta az igazgató.

A lelet értékelése sok időbe telik majd, ráadásul a régészek szeretnék átvizsgálni a területet is ahonnan előbukkant, hátha egyéb kincseket is rejt még a föld. Ezért kérvényezik, hogy állítsák le az ott zajló csatornázási munkálatokat.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol