.

528 éve került keresztény kézre Granada1492 január 2-án kapitulált a mór Granada a katolikus királyok (kasztliai Izabella és aragóniai Ferdinánd) csapatai előtt

 

A város kulcsának átadása
 
A mórok 500 fős csapata Tarif ibn-Malik berber hadvezér vezetésével 711-ben hajóztak át a Gibraltári szoroson. Innen kezdték az Ibériai-félsziget meghódítását. Évszázadok alatt a mórok uralmuk alatt virágzó gazdaságot és toleráns társadalmat hoztak létre, mivel új hazájuknak tekintették az elfoglalt területeket. A mór uralom alatt, zsidók, keresztények, muszlimok viszonylag békéességben éltek egymás mellett, több mint 700 évig. A keresztényeknek és a zsidóknak csak egy dologra kellett nagyon odafigyelniük: a muzulmán tanokat sem nyilvánosan, sem szúkebb körökben nem volt szabad támadniuk.
A perifériára szorult keresztény királyságok lassan magukhoz tértek és és megkezdték az a mórok által már több száz éve uralt területek visszaszerzését (Ez volt a reconquista. Így hívják mórok kiszorítására indult folyamatot.)

Az 1400-as években Kasztíliában belső küzdelmek, hatalmi harcok dúltak. Ez lehetővé tette a granadai mohamedánoknak, hogy még néhány évtizedig háborítatlanul éljenek. Granada ekkor már a muszlimok utolsó bástyája volt Európában, ám nem volt kétséges, hogy amennyiben a belviszályok megszűnnek Kasztíliában, az sereget fog indítani délre.

A mórok sorsát végül Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella 1479-ben kötött házassága pecsételte meg.
 

Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella

Ferdinand és Izabella minden "idegen testet” el akart távolítani az országból. A mórok elleni küzdelemben egyre közelebb értek Granadához, és a reconquista  Granada bevételével ért véget 1492. január 2-án.


Az utolsó granadai szultán Boabdil, szomorúan tekint vissza elvesztett városára


A szultán palotája az Alhambra, még ma is a viág egyik legszebb építményének minősül.
A vár mai látképe 


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol