.

500 évig is élhet a grönlandi-cápaAz atlanti térség sarkvidéki régiójában talált több mint 500 éves grönlandi cápa új életkor rekordot jelent a Föld gerinces élővilágában.


A grönlandi cápákról eddig is ismert volt, hogy más gerinceshez képest rendkívül hosszú életperiódussal rendelkeznek, ám a Science tudományos szaklapban most közzétett tanulmányban leírt példány minden bizonnyal a földi élővilág legidősebb ismert élő gerincese.

Még az idei év elején publikálta a norvég Arctic University tengerbiológus professzora, Dr. Kim Truebel azt a tanulmányt, ami egy újonnan kifejlesztett életkor-meghatározási módszer alapján arra a megállapításra jutott, hogy a grönlandi cápák (Sominosus microcephalus) életciklusa csaknem a  duplája a korábban elfogadott 200 éves átlagos életkornak.
 


A grönlandi cápa a fagyos vizeket és a jelentős vízmélységeket kedvelő nagytestű cápafaj
 
Truebel és tudóstársai egy olyan új, a grönlandi cápák pontos életkorának meghatározására alkalmas matematikai modellt fejlesztettek ki, ami a szemstruktúra, elsősorban a szemlencse és a szaruhártya öregedését veszi figyelembe.


A grönlandi cápa a fagyos sarkvidéki vizek tengeri nagyragadozója


Eddig többnyire csak a grönlandi cápák testhosszát vették alapul az egyes egyedek életkorának meghatározásához, abból kiindulva, hogy a grönlandi cápák növekedése élethosszig tartó folyamat, ami évente átlag 1 centiméteres növekedéssel jár együtt.

A grönlandi cápáknak rendkívül lassú az anyagcseréje, és ezzel hozható összefüggésbe a nagyon hosszú életciklusuk is

Ám ez a módszer, a hideg sarkvidéki mélyvizekben élő és csak igen nehezen megfigyelhető faj életmódjával kapcsolatos hiányos ismeretek miatt, korántsem tekinthető túl pontosnak.

Már élt, amikor Szulejmán győzelmet aratott Mohácsnál

Mint Steven Campana, az Izlandi Egyetem cápaszakértője elmondta,

a tengerbiológusok már évtizedek óta keresik azt a módszert, amellyel a grönlandi cápák életkora pontosan meghatározhatóvá válik.

Az Arctic University kutatói által kifejlesztett és minden eddiginél pontosabb új módszer segítségével a tudósok 28 grönlandi cápa életkorát vizsgálták meg.

Több, mint 500 évesnek bizonyult ez a megvizsgált példányt

A vizsgálatba bevont egyedek között akadt egy 395 éves példány is, ám még ennél is jóval idősebbnek bizonyult az a grönlandi cápa, ami a mérések szerint 1505-ben születhetett.

A leghosszabb életciklussal rendelkező élőlények. A grönlandi cápa megfigyelt egyede még az eddig csúcstartóra, az Arctica islandica nevű sarkvidéki kagylóra is "rávert", aminek eddigi legidősebb élő példánya 507 éves volt

"Határozottan állíthatjuk, hogy ez a teremtmény rendkívüli, és a világ abszolút legidősebb állatai között kell számon tartani"- nyilatkozta Dr. Kim Truebel professzor, a kutatás vezetője. Az eredményeket a Science tudományos szaklapban publikálták.

Túlzás nélkül mondható, hogy rendkívüli teremtmények

A nagy illetve a rendkívül nagytestű cápák közé sorolt grönlandi cápa rendszertanilag a tüskéscápák rendjébe (Squaliformes), illetve az alvócápák családjába (Somnosidae) tartozó faj. Teljes testhossza meghaladhatja a hét métert, az eddig ismert legnagyobb példány 7 méter 30 cm hosszúra nőtt meg.


Tengerbiológusok egy grönlandi cápát vizsgálnak


A grönlandi cápa az Atlanti-óceán északi területén, a Labrador-tengertől a Jeges-tengeren át a Barents-tengerig számít elterjedtnek, elsősorban a sarkköri, illetve a szubarktikus vizekben. A rendkívül hosszú életciklussal rendelkező faj 100-150 éves korára éri el a szexuális érettségét.


Ideje legnagyobb részét a hideg és mély vizekben tölti


Ideje legnagyobb részét a bathyális vagy szürkületi-zóna 700-1200 méter mély vizeiben tölti, de rendszeres időközönként - valószínűsíthetően szaporodásbiológiai okokból – megjelenik a partközeli egészen sekély vizekben. A kutatók ilyenkor tudják a legkönnyebben megfigyelni. Időnként felkeresi az abisszális zóna 2000 méternél nagyobb mélységeit is.

Aktív ragadozó, amely elsősorban csontos halakat, köztük heringet, tőkehalat és más kisebb hűvös vízi cápafajokat zsákmányol, de a grönlandi cápák gyomrában találtak fóka, sőt jegesmedve maradványokat is.


A sekélyebb vizekben jól meg lehet figyelni mozgását
 

Szokatlanul hosszú életciklusában fontos szerepet játszik a hideg vizes környezet. Leggyakrabban a – 1,5 illetve +5 Celsius fok közötti hőmérséklettartományú vizekben fordul elő, a +10 Celsius fok körül feletti vízhőmérsékletet már nem preferálja.


Egy biztos, a mediterrán és trópusi strandokon nem fog megjelenni.
 
A rendkívül alacsony vízhőmérséklet miatt e cápák anyagcseréje is nagyon lassú, mindez pedig komoly szerepet játszik hosszú életciklusukban. A grönlandi cápa nem számít veszélyeztetett fajnak.


Forrás: origo

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china