.

4 különleges egészségügyi hatás, amit a méznek köszönhetünkA méznek számtalan egészségügyi előnye van, és rengeteg házi gyógymódban, illetve alternatív gyógyászati kezelésben játszik fontos szerepet.

Növényi vegyületek

A méz lényegében tiszta cukor, zsír nélkül, és csak nyomokban tartalmaz fehérjét és rostot. Kis mennyiségben tartalmaz néhány tápanyagot, de a legtöbb ember általában nem fogyaszt annyi mézet, hogy az jelentős vitamin- és ásványi anyagforrásként szolgáljon.

Mégis érdemes megjegyezni, hogy a méz gazdag az egészséget elősegítő növényi vegyületekben, az úgynevezett polifenolokban.

Gazdag antioxidánsokban

A kiváló minőségű méz számos fontos bioaktív növényi vegyületet és antioxidánst tartalmaz, például flavonoidokat és fenolsavakat.

Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szervezetben a reaktív oxigénfajokat (ROS), amelyek felhalmozódhatnak a sejtekben és károsodást okozhatnak. Ez a károsodás hozzájárulhat olyan állapotokhoz, mint az idő előtti öregedés, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek. Így a méz számos egészségügyi előnye az antioxidáns-tartalmának tulajdonítható.

Segíthet a szívbetegségek megelőzésében is

Egy áttekintés szerint a méz segíthet a vérnyomás csökkentésében, a vérzsírszint javításában, a szívverés szabályozásában és az egészséges sejtek pusztulásának megelőzésében.

Egy megfigyelési tanulmány, amely több mint 4500, 40 év feletti személyt vizsgált, a mérsékelt mézfogyasztást a nők körében a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe. Ezenkívül a nyers méz propoliszt tartalmaz, ami javíthatja a koleszterin- és trigliceridszintet.

Segíti a sebgyógyulást

A helyi mézes kezelést már az ókori Egyiptom óta használják sebek és égési sérülések gyógyítására. A gyakorlat pedig napjainkban is elterjedt.

A mézzel és a sebkezeléssel kapcsolatos 26 tanulmány áttekintése szerint a méz a leghatékonyabb a részlegesen vastag égési sérülések és a műtét után elfertőződött sebek gyógyításában. A cukorbetegséggel összefüggő lábszárfekélyek kezelésére is alkalmas.

Egy cukorbetegséggel összefüggő lábszárfekélyben szenvedő emberek bevonásával végzett vizsgálat 43,3%-os sikerességi arányról számolt be a méz mint sebkezelés esetében. Egy másik kísérletben pedig a helyileg alkalmozott méz a résztvevők cukorbetegséggel összefüggő fekélyeinek lenyűgöző, 97%-át gyógyította meg.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china