.

4 különleges egészségügyi hatás, amit a méznek köszönhetünkA méznek számtalan egészségügyi előnye van, és rengeteg házi gyógymódban, illetve alternatív gyógyászati kezelésben játszik fontos szerepet.

Növényi vegyületek

A méz lényegében tiszta cukor, zsír nélkül, és csak nyomokban tartalmaz fehérjét és rostot. Kis mennyiségben tartalmaz néhány tápanyagot, de a legtöbb ember általában nem fogyaszt annyi mézet, hogy az jelentős vitamin- és ásványi anyagforrásként szolgáljon.

Mégis érdemes megjegyezni, hogy a méz gazdag az egészséget elősegítő növényi vegyületekben, az úgynevezett polifenolokban.

Gazdag antioxidánsokban

A kiváló minőségű méz számos fontos bioaktív növényi vegyületet és antioxidánst tartalmaz, például flavonoidokat és fenolsavakat.

Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szervezetben a reaktív oxigénfajokat (ROS), amelyek felhalmozódhatnak a sejtekben és károsodást okozhatnak. Ez a károsodás hozzájárulhat olyan állapotokhoz, mint az idő előtti öregedés, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek. Így a méz számos egészségügyi előnye az antioxidáns-tartalmának tulajdonítható.

Segíthet a szívbetegségek megelőzésében is

Egy áttekintés szerint a méz segíthet a vérnyomás csökkentésében, a vérzsírszint javításában, a szívverés szabályozásában és az egészséges sejtek pusztulásának megelőzésében.

Egy megfigyelési tanulmány, amely több mint 4500, 40 év feletti személyt vizsgált, a mérsékelt mézfogyasztást a nők körében a magas vérnyomás alacsonyabb kockázatával hozta összefüggésbe. Ezenkívül a nyers méz propoliszt tartalmaz, ami javíthatja a koleszterin- és trigliceridszintet.

Segíti a sebgyógyulást

A helyi mézes kezelést már az ókori Egyiptom óta használják sebek és égési sérülések gyógyítására. A gyakorlat pedig napjainkban is elterjedt.

A mézzel és a sebkezeléssel kapcsolatos 26 tanulmány áttekintése szerint a méz a leghatékonyabb a részlegesen vastag égési sérülések és a műtét után elfertőződött sebek gyógyításában. A cukorbetegséggel összefüggő lábszárfekélyek kezelésére is alkalmas.

Egy cukorbetegséggel összefüggő lábszárfekélyben szenvedő emberek bevonásával végzett vizsgálat 43,3%-os sikerességi arányról számolt be a méz mint sebkezelés esetében. Egy másik kísérletben pedig a helyileg alkalmozott méz a résztvevők cukorbetegséggel összefüggő fekélyeinek lenyűgöző, 97%-át gyógyította meg.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol