.

3.6 milliárdért rendelt Dreamlinereket az Air EuropaA mallorcai székhelyű Air Europa a spanyol légitársaságok történetében az eddigi legnagyobb összegű szélestörzsű Boeing géprendelést valósította meg, amikor összesen 14 darab 787-9-es Dreamlinerre szerződött 3.6 milliárd dollár értékben. Az Air Europa ezzel nemcsak a 787-8-as, hanem a 6 méterrel hosszabb törzsű 787-9-es indító légitársasága is lesz az Ibériai-félszigeten. A Boeing 2016-ban kezdi a Dreamliner szállításokat, de már hamarabb is lesz a flottának 787-ese.


Az Air Europa indít. Más spanyol, és portugál légitársaság sem rendelt még ugyanis az amerikai gyártó kompozit generációt képviselő szélestörzsűjéből. A két legjelentősebb szereplőt, a nemzeti légitársaságokat tekintve, mind az Iberia, mind a TAP Portugal Airbus-üzemeltetők, így náluk szinte esélytelen is a Boeing 787-es megjelenése.

Ellenben a hagyományosan Boeing-párti Air Europa, amely a hosszú távú járatait jelenleg ugyan az Airbus A330-as család típusaival (A330-200/-300) közlekedteti, éppen azért döntött a Dreamliner mellett, hogy az amerikai gyártó gépeivel egységesítse flottáját. A társaság flottatörténetében számos Boeing szerepel: korábban a 737-es Classic, a 757-es és 767-es típusokat is üzemeltette az Air Europa. Napjainkban pedig már Next Generation 737-800-asok teljesítenek rendszeres szolgálatot, amelyekhez csatlakoznak majd a 787-esek.

A korábban leadottakkal együtt az Air Europának immáron összesen 22 darab Boeing 787-esre van érvényes rendelése, amelyből 8 darab szól a 787-8-asra és 14 darab a 787-9-esre, de nemcsak a 787-es, hanem a 737-es gyártósoroknak is van még feladata az Air Europa viszonylatában, ugyanis a légitársaságnak a meglévő 20 darab 737-800-asa mellé további 10 gép fog még érkezni.

2016-ban kezdődnek a szállítások, de már előtte is lesz a flottának Dreamlinere
 
Air Europa Boeing 787-9 látványterv, híres mallorcai látképpel. <br />(Forrás: Boeing Company) | © AIRportal.hu
Air Europa Boeing 787-9 látványterv, híres mallorcai látképpel.
(Forrás: Boeing Company)
 
A Boeinggel kötött megállapodás értelmében az Air Europa 2016-ban kapja meg az első vadonatúj 787-esét, miután a szállítások folyamatosak lesznek, de a flotta már ezt megelőzően is rendelkezni fog a típussal. Az Air Europa tavaly decemberben a lengyel légitársasággal kötött bérleti szerződése alapján a LOT egyik 787-8-asa egy éven át fog szolgálni a spanyolok számára. A gépet a madridi Barajas repülőtérről bevetve az amerikai kontinensre irányuló, New York-i és montevideói hosszú távú járatokon.

A bérlet wet-lease alapú lesz, vagyis a LOT fogja biztosítani a géphez az üzemeltetéshez szükséges teljes hajózó-, és műszaki személyzetet is, de az Air Europa számára így is minden bizonnyal hasznos tapasztalat lesz az első saját gépek megérkezése előtt történt közös üzem.
 
A LOT kölcsöngépe lesz az első Dreamliner a flottában. <br />(Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu
A LOT kölcsöngépe lesz az első Dreamliner a flottában.
(Fotó: Boeing Company)
 
A Dreamlinerek szolgálatba állításával egyidejűleg az Air Europa jelentős hálózatbővítést is tervez. José Hidalgo, az Air Europa anyacégének, a Globaliának az elnöke a 787-es rendelés kapcsán tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a gépekkel új útvonalak nyitását és egyes meglévő járatok sűrítését is szeretnék elérni mintegy 50%-os mértékben.

A 2011 őszén forgalomba bocsátott 787-8-ast követően a 787-9-est 2014 júliusában adta át ünnepélyesen az első üzemeltetőjének a Boeing. A hat méterrel hosszabb törzsű 787-9-es amellett, hogy mintegy 40 utassal több szállítására képes, hatótávja is nagyobb, amivel maximálisan 15372 kilométeres útvonalak teljesítésére alkalmas.

Boeing 787-9 adatok

Törzshossz: 63 méter
Szárnyfesztáv: 60 méter
Magasság: 17 méter

Utaskapacitás: 280 fő (16%-kal több, mint a 787-8-asé)
Hajtómű: 2db General Electric GEnx-1B, vagy Rolls-Royce Trent 1000
Hatótáv: 8300 tengeri mérföld (15372 km)
Utazósebesség: 0.85 Mach
Maximális felszállósúly: 252 tonna
Aktuális listaár: 257.1 millió USD/db

Első felszállás: 2013. szeptember 17.
Típusengedély megszerzése: 2014. június 13.
Első átadás: 2014. június 30.

Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

Airportal
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china