.

25 ezer éves piramis IndonéziábanAmikor a Kárpát-medencében a neandervölgyiek és a modern ember versengett  a  megélhetésért a mai Indonézia területén élő, ismeretlen ősi civilizázció már 25 ezer éve piramisokat épített.


Belegondolok, hogy a honfoglalás úgy ezer éve történt, nehéz felfogni, hogy  egyes helyek története ennek több mint hússzorosa. 
Gunung Padang Nyugat-Jáva tartományban (Indonézia) egy 885 méter magas, kialudt vulkán, amely a csúcsán jelentős megalitikus régészeti lelőhely található. 


Gunung Padang

Az első régészek, akik a 19. század végén és a 20. század elején dolgoztak a helyszínen, úgy írták le, mint a „halom tetején lévő ősi temetőt”, amelyet a helyi nyelven a „megvilágosodás hegyének” neveztek, és amelyet 1998-ban kulturális örökségnek nyilvánítottak.  A valóságban azonban sokkal többről volt szó.

Több rétegű építés

A helyszín egy kialudt vulkán tetejére épült
Egy kialudt vulkán tetején találtak régi építményre utaló nyomokat. A faragott lávakövek erre utaltak 
Fotó: Getty Images

Egy új tanulmány feltárta az építkezés több szakaszát, amelyek Krisztus előtti évezredekhez köthető, és amelyeknek kezdeti szakasza a paleolitikumba, Úgy 25 ezer évre nyúlhat vissza – magyarázzák a Bandung Institute of Technology és az Indonéz Egyetem szakértői  . az Archaeological Prospection folyóirat  cikkében.

A régészekből, geofizikusokból, geológusokból és őslénykutatókból álló csapat évekig  tanulmányozta a területet és megállapították, hogy a föld alatt rejtőzhet a világ legrégebbi piramisa, sokkal régebbi, mint az egyiptomi vagy közép-amerikai piramisok.

Egy ilyen bejelntésre a tudós társadalomban sokan felkapták a fejüket. Rögtön kételkedésüknek adtak hangot, kijelentve, hogy ebben az időben nem lehettek olyan társadalmak, embercsoportok akik ilyen képességgel rendelkezhettek. Véleményüket arra alapozták, hogy ismeretik szerint a jégkorszak végén nem lehettek ilyen szintű szerveződések az ősi csoprtok közt.
Az idővel kapcsolatos viták még mindig folyamatban vannak, és további kutatásokra és bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy tisztázódjon a Gunung Padang piramis valódi életkora. 

Része annak a 370 lépcsőnek, amely lehetővé teszi a Gunung Padang elérését 
Az őslakosok által szentnek tartott helyszínt, 370 kőlépcsőfokon lehet megközelíteni, amely lehetővé teszi a Gunung Padang tetjének elérését
  Fotó: Getty Images

Nyugat-Jáva ezen területének trópusi klímáját, bőséges esőzések, sűrű növényzet jellemzi, Ez a klíma és a növényzet eltüntette az ősi  maradványokat.


Gunung Padang légi felvétele. A növényzet teljesen befedi az ősi pramist
 Kép: Getty Images

A szakértők szeizmikus tomográfia, elektromos ellenállás-tomográfia és földradar segítségével tanulmányozták a területet. A hegybe is belefúrtak, magmintákat gyűjtöttek, amelyek lehetővé tették számukra, hogy radiokarbonos kormeghatározást végezzenek a halmot alkotó rétegek korának megismerésére.

Az összes összegyűjtött adat elemzésével a kutatók egyértelmű bizonyosságokat találtak, amelyek azt mutatják, hogy a Gunung Padangot elsősorban emberi kéz készítette. Bizonyítékot is találtak arra vonatkozóan, hogy a szerkezetet több ezer éves különbséggel szakaszokban építették. És felfedezték, hogy a legrégebbi részek 25 000 és 14 000 évvel ezelőtt épültek, így ez a legrégebbi ismert piramis.

Pontosabban, a szakemberek több olyan átalakítás bizonyítékát fedezték fel, amelyek idővel teljes szerkezetet alkottak. Az első faragott lávából állt, ahol az építők alakzatokat faragtak egy kis halott vulkán tetejébe, és valószínűleg földalatti kamrákkal és üregekkel vették körül.

Az első építmények a helyszínen faragott lávából álltak
Az első építmények a helyszínen faragott lávakőből álltak
Fotó: Getty Images

Aztán, több ezer évvel később, valamikor ie 7900 és 6100 között, egy másik népesség az építményt téglaréteggel és sziklaoszlopokkal egészítette ki. Egy idő után egy újabb közösség egy réteg talajt hordott a dombra, ami a korábbi munkák nagy részét befedte. Aztán valamikor ie 2000 és 1100 között több termőtalajt, kőteraszokat és egyéb elemeket is hozzáadtak.

A szakértői csapat talált olyan részleteket is, amelyek arra utalnak, hogy a szerkezetben üreges részek találhatók, amelyek rejtett kamrákra utalnak. Ezért azt javasolják, hogy fúrjanak mélyebbre, engedjenek le egy kamerát, hogy megnézzék, mi lehet az üregben.
A kutatás egyelőre itt tart, megcáfolhatatlan bizonyítékot nem tudnak bemutatni sem az építmény korára, sem az emberi közreműködésre.

forrás:   https://www.lavanguardia.com/cultura/20231109/9365564/piramide-mas-antigua-conocida-historia-indonesia-arqueologia-gunung-padang.html

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol