.

25 éve állt szolgálatba a mindenkori amerikai elnök különgépe 

Különleges szolgálat 25 éve: Boeing 747-es mint Air Force One

A speciális hívójel csak akkor érvényes, ha az elnök a fedélzeten van. Egy éjszaka,  két Air Force One repült Bagdad felé.

Öreg repülőgép nem vén repülőgép, pláne olyan különleges feladatkörben, amihez persze különleges elbánás is jár. Huszonöt éve, 1990. január 26-án adott át a Boeing az amerikai légierőnek egy fehér-kék festésű Boeing 747-est: az Air Force One hívójelet használó gépek egyikét, az elsőt a megrendelt két Jumbo közül.

A személyzet az Air Force One kódott csak akkor használhatja, ha az Egyesült Államok elnöke valóban a fedélzeten tartózkodik. Ez az első kifejezetten az USA első számú vezetője számára készült repülőgép.

Kennedynek két 707-ese volt (farokjeleik 26000 és 27000). Roosevelt elnököt időnként egy C-54-es Skymaster vitte, például a jaltai konferenciára, ezt a gépet használta Truman is. Eisenhower rendszerint egy gyönyörű Lockheed Constellation utasa volt. Ehhez a géphez fűződik az Air Force One kód bevezetése azután, hogy a Connie egy alkalommal csaknem ütközött egy „sima” utasszállítóval. Azóta a speciális hívójel feltétlen elsőbbséget biztosít a gépnek.

A 707-esek után logikus döntés volt még a Reagan-admisztráció részéről, hogy az új elnöki gép a legnagyobb amerikai gyártmányú utasszállító legyen. Az egyetlen versenytárs a McDonnel Douglas DC-10-ese volt, de a feltételeket, többek közt a 12 és félezer kilométerre megnövelt hatótávolságot csak a 747-essel lehetett teljesíteni.

A VC-25 katonai típusjelzéssel besorolt gép az akkor már gyártásban lévő legmodernebb 747-400 technikát kapták és lehető legmodernebb avionikával, navigációs rendszerekkel szerelték fel. Saját beépített lépcsője van az orrnál és a farokrészen is, sőt, hogy semmiben ne legyen a fogadó reptér felszereléséhez kötve, még saját csomagszállító szalagja is van.

Mindkét gép levegőben tankolható, és ezzel a hatótávolságuk illetve a levegőben töltött idő gyakorlatilag korlátlan. Minden lehetséges védelmi rendszerrel el vannak látva, és természetesen a luxus mellett az elnök és stábja számára rendelkezésre áll az összes kommunikációs lehetőség, ami az adminisztrációval, a fegyveres erőkkel, a földi telefonrendszerekkel összeköti a gépen lévőket. Jellemző adat, hogy a gép kábelrendszere a kétszerese a normál 747-esekének. A négy General Electric CF6-80C2B1 hajtómű kritikus helyzetben a viszonylag könnyű gépnek kiemelkedő emelkedési paramétereket biztosít, maximális utazósebességüket, 0.92. Mach-ra növelték.

2001. szeptember 11-én ez volt ifjabb George Bush „légi bunkere”, amikor a támadások után Floridából úgy szállt fel a gép, hogy nem lehetett tudni, hol száll majd le, és az elnök a fedélzetről informálódott és intézkedett. Amikor az irányítás földre parancsolta az összes repülőgépet, ez volt az egyetlen utasszállító az Egyesült Államok légterében.

Egy másik különleges repülés, amikor biztonsági okokból az Air Force One kódot sem használták, az volt, amikor az amerikai elnököt 2003 végén mély titokban Bagdadba vitték, hogy a Hálaadás estéjét az ott lévő amerikai katonákkal töltse. De „igazi” háború, netán nukleáris konfliktus kitörése esetén az elnök nem e két Jumbo egyikére száll, hanem az E-4-esek, a Doomsday gépek egyikére, amelyek kifejezetten elnöki, hadügyminiszteri, vezérkari harcálláspontokként működnek.

Az elnöki különgép belső berendezését Nancy Reagan tervezte. Az elnöki lakosztály hálószobából, irodából és konferencia-szobából valamint fürdőszobából áll, a gépen van egy külön egészségügyi részleg és összesen száz utas (a stábtagok, vendégek, újságírók stb.) szállítására elég a belső berendezése. A személyzetnek külön pihenője, konyhája és toalettje van, az utasoknak és a stábnak összesen hat illemhely áll rendelkezésre.

Rendszerint az Air Force One előtt repülnek az elnöki úticélhoz azok a teherszállítók, amelyek az elnök és szűkebb kísérete autóit illetve olykor az elnöki helikopterflotta néhány példányát viszik a helyszínre. Ha az Air Force One szolgálatban van, a másik 747-est is tökéletesen előkészítik az útra, hogy ha kell, beálljon helyette: olykor, például azon a bizonyos titkos bagdadi úton, nem sokkal az Air Force One mögött, ott repült a másik VC-25-ös is, arra az esetre, ha az elnök gépét Bagdadban támadás érte volna.

(fotó: White House)

A gépek kifogástalan műszaki állapotban vannak, de már erősen gondolkodnak a pótlásukról. Sokak szerint a legvalószínűbb, hogy a 747-esek helyét újabb 747-esek, a most gyártásban lévő legmodernebb, 8-as változatok vegyék át. Kicsit szomorú, de nem kizárt, hogy ha ez a döntés születik, a két új elnöki különgép lesz a két utolsó 747-es, amelyeket Everettben legyártanak.

Iho.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china