.

24 valenciai politikust tartóztattak le korrupcó gyanújávalKorrupció gyanúja miatt 24 befolyásos valenciai politikust és köztisztviselőt tartóztattak le kedden a spanyol hatóságok, köztük Alfonso Rust, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) volt helyi elnökét, aki nyolc éven át volt a valenciai tartományi önkormányzat vezetője is.
 

 

A gyanú szerint a valencia közigazgatásban működő korrupciós hálózat tagjai magas jutalékért cserébe, hatalmukkal visszaélve beleavatkoztak a közbeszerzések odaítélésébe. Az ügyben eddig összesen 29 gyanúsított van, akiket egyebek mellett pénzmosással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel gyanúsítanak - közölte a valenciai legfelsőbb bíróság.

A keddi akcióban a csendőrség és a korrupcióelleni ügyészség munkatársai 33 helyen tartottak házkutatást, köztük a PP valenciai önkormányzati irodáiban, és 252 bankszámlát zároltak.

A nyomozás már több mint egy éve tart, tavaly májusban Alfonso Rus épp azért mondott le minden tisztségéről, mert nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen állítólag az átvett csúszópénzt számolja. A politikus tagadta, hogy ő szerepel a felvételen és úgy véli, összeesküvés zajlik ellene.

A letartóztatott személyek között van Máximo Caturla, a valenciai tartományi önkormányzat volt elnök-helyettese és Emilio Llopis kabinetfőnök is.
A PP valenciai szervezete kedden közölte: felfüggesztik az ügyben meggyanúsított személyek párttagságát.
A nyomozás kiterjed arra is, hogy illegálisan finanszírozták-e a Néppárt helyi szervezetének működését.

MTI.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol