.

2008-as krízis előtti szintre csökkent a munkanélküliség SpanyolországbanSpanyolországban 8 százalékkal, több mint 300 ezerrel csökkent a munkanélküliség a második negyedévben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE).

 


A Munkaügyi Minisztérium (INE) székháza Madridban
 
A hivatal által végzett aktív népesség felmérés szerint az április és június közötti időszakban a munkanélküliségi ráta 15,3  
százalék volt, ami 1,4 százalékpontos csökkenés az első negyedévhez viszonyítva.
   
A munkanélküliek száma ezzel összesen 3,5 millióra csökkent. Az INE felhívta a figyelmet arra, hogy a második negyedévben a foglalkoztatottak száma meghaladta az 19,3 milliót, amelyre 2008 óta nem volt példa Spanyolországban.
   
A növekedés mértéke 2,5 százalék volt, ami 470 ezer új foglalkoztatottat jelent, ilyen nagyságrendű növekedés pedig még nem fordult elő a negyedéves EPA-mérések történetében.
A hivatal kiemelte azt is, hogy a második negyedévben kötött munkaszerződéseknél fele-fele a határozott és határozatlan idejű foglalkoztatás aránya.
   
A második negyedévben 0,7 százalékkal, mintegy 164 ezerrel nőtt a gazdaságilag aktív népesség. Teljes létszámuk meghaladta a 22,8 milliót.
   
A spanyol aktivitási ráta elérte az 58,8 százalékot ebben az időszakban - állapította meg az INE.

A június elsején bizalmi szavazással leváltott konzervatív spanyol kormány korábbi számításai szerint erre az évre 15 százalékos munkanélküliségi ráta várható, a tavalyi 16,5 százalék után.
Nadia Calvino, az új szocialista kormány gazdasági minisztere egy hete jelentette be: 2019-re már 13,4 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak, ami 0,4 százalékponttal kedvezőbb az eddig tervezettnél, és körülbelül 3 millió munkanélkülit jelent.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol