.

1940. november 27-én született Bruce Lee, a karatefilmek legnagyobb csillaga80 éve, 1940. november 27-én született Bruce Lee, a karatefilmek legnagyobb csillaga, akinek A sárkány közbelép című filmje emelte be a harcművészetet a popkultúrába, és ezzel az alkotással lépett ki a hongkongi filmipar a nemzetközi színtérre.


 

Lee Jun Fan néven született San Franciscóban, a kínai naptár szerint a Sárkány évében és a Sárkány órájában, a Bruce nevet egy ápolónő ragasztotta rá a kórházban. Apja, aki a kínai opera népszerű sztárja volt Hongkongban, Lee születésekor éppen Amerikában turnézott. Sokat filmezett is, így fiát már három hónapos korában, csecsemőként a felvevőgép elé vitték.

Bruce egyéves volt, amikor a család hazatért Hongkongba, ahol gyerekszínész lett belőle, hatéves koráig húsz filmben szerepelt. A kamerák előtt természetesen viselkedett, és rendkívüli módon élvezte, ha a figyelem középpontjában lehetett.

Kezdetben beteges gyerek volt, ráadásul a legenda szerint tizenkét éves korában alaposan elverték, amikor katolikus iskolájának diákjai összetűzésbe keveredtek a brit fiúiskola tanulóival. Ezután kezdett komolyan sportolni: a kung-fu mester Jíp Man tanítványa lett, megismerkedett az ökölvívással, a dzsúdóval és a thai boksszal.

Táncolni is megtanult, olyannyira, hogy megnyerte a hongkongi csacsacsabajnokságot. A táncot és a harcművészetet ugyanolyan kitartással művelte, füzetébe 108 különféle tánclépést jegyzett le.
 


A tanulásban azonban nem jeleskedett, szülei attól is féltették, hogy a verekedések miatt bajba kerülhet, ezért visszaküldték szülővárosába, San Franciscóba. Bruce Lee tizenkilenc évesen száz dollárral a zsebében szállt hajóra, s hamarosan már ő oktatta táncra a luxusosztályon utazókat.

San Franciscóban egy vendéglőben és tánctanárként dolgozott, majd Seattle-be költözött, és beiratkozott az egyetem filozófia szakára.

Tanulmányait karatetanításból fedezte, idővel saját harcművészeti iskolát nyitott. Egyik tanítványával egymásba szerettek, 1964-ben összeházasodtak, és Oaklandbe költöztek, ahol Lee ismét kung-fu iskolát alapított.

Ekkoriban alakította ki harcművészeti stílusát: a Jeet Kune Do (a megtartóztatott ököl útja) az összes nyugati és keleti rendszert ötvözi, lényege a támadás elhárítása azonnali ellentámadással.

Hatékonyságát gyorsan bebizonyította: amikor a rivális edzőterem vezetője párviadalra hívta ki, ellenfelét három perc alatt „lerendezte”. Leghíresebb technikája az egész közelről indított „egyinches ütés” volt, amely a nála sokkal súlyosabb ellenfelet is méterekkel röpítette hátra.

A filmszakma is felfigyelt rá, első szerepét 1966-ban a Zöld darázs című akció-kalandfilmsorozatban kapta. Akrobatikus mozgása annyira gyors volt, hogy a kamerák nem tudták követni, azért arra kérték, mozogjon lassabban. (Annyira gyors volt, hogy a partnere kinyitott tenyerére tett pénzérmét azalatt cserélte ki másikra, amíg az ökölbe szorította kezét.)

1969-ben A kicsi nővér című, Raymond Chandler krimije alapján készült filmben is feltűnt, de úgy érezte, származása miatt mellőzik.

Még komolyabb edzésekbe fogott, kipróbálta az aerobikot és a testépítést is, aminek „eredménye” 1970-ben hátsérülés lett, a következmények egész életében elkísérték. Orvosai fél év kényszerpihenőre ítélték, ágyhoz kötve több film alapanyagát eszelte ki.

A Warner stúdió le is forgatta az ötlete alapján készült Kung-fu című sorozatot, csakhogy nélküle, a főszerepet David Carradine kapta meg. Csalódottan tért vissza Hongkongba 1971-ben, ahol legnagyobb meglepetésére sztárként üdvözölték. Úgy döntött, hogy ha Hollywoodban nem engedték be az ajtón, bemegy az ablakon, és két filmszerződést írt alá.

Az 1971-ben forgatott Nagyfőnök című filmje elsöprő sikert aratott Hongkongban, ezt követte a Tomboló ököl 1972-ben, amely minden korábbi filmjének bevételét meghaladta. Saját filmcéget alapított, ez gyártotta az általa írt és rendezett A sárkány útját, amelyben - akkor még gonoszként - egy későbbi nagy sztár, Chuck Norris is szerepelt.

Már forgatta a Halálos játszma című filmjét, amikor a Warner is kapcsolt, és villámgyorsan megíratta a Bruce Lee testére szabott, de a nyugati közönség számára is könnyen fogyasztható A Sárkány közbelép forgatókönyvét. A félbehagyott Halálos játszmát Lee halála után kimaradt jelenetekkel egészítették ki, néhány jelenetben hasonmásokkal helyettesítették, és így került a mozikba.

A Sárkány közbelép, amelyben Bruce Lee minden harcművészeti jártasságát megcsillogtatva számol le egy drogkereskedővel, minden idők talán legnépszerűbb kung-fu filmje lett, több mint 200 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál.

Lee a bemutatót nem érte meg: egy hónappal korábban, 1973. július 20-án, harminckét éves korában váratlanul meghalt. A halál oka a hivatalos jelentés szerint allergiás reakció által kiváltott agyi ödéma volt, szervezete érzékenyen reagált az általa bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére.

A magyarázatot a rajongók az első pillanattól fogva vitatták: sokan gyilkosságról beszéltek, voltak, akik szerint Lee azért halt meg, mert rögeszméjévé vált a korai haláltól való rettegés, a babonásabbak átokról suttogtak. További találgatásra adott okot, amikor Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon 1993-ban ugyancsak rejtélyes körülmények között hunyt el A holló forgatásán.

Bruce Lee életében csak öt filmet forgatott, hatása mégis szinte felmérhetetlen, nyomdokába olyan új akcióhősök léptek, mint Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal és Jackie Chan.


Forrás: múlt-kor

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china