.

A varázsszó: ABRAKADABRAABRAKADABRA – Mit jelent, honnan ered?

 

Ugye mindenki ismeri ezt a varázsigét? Gyerekkorunkban gyakran használtuk, ha bűvészkedtünk, vagy elő akartunk teremteni valamit.

Úgy véltük, valami nagy szellem majd segítségünkre lesz, és teljesülni fog a kívánságunk. Jól gondoltuk? Most te is megtudhatod, honnan is ered és mit jelent ez a mágikus kifejezés!

Honnan ered?

Az abrakadabra szó eredete a homályba vész. Van, aki szerint az arámi avra kehdabra szóból származik, ami annyit tesz: „ahogy beszélek, úgy, cselekszem”. Egy másik elmélet szerint a kaldeusok által használt Abbada Ke Dabra kifejezésből ered. Ennek jelentése: „megsemmisül, elvész, mint a szó.” Ezt olvasva máris érthetővé válik, miért használják a Harry Potter- filmekben a halálos átokra az Avada Kedavra varázsigét.

A legelfogadottabb felfogás szerint azonban az abrakadabra kifejezés egy gnosztikus istenség, ABRAXAS nevéből eredeztethető. Ő egyszerre volt jó és gonosz.

Azt is felfedezték, hogy neve betűinek értéke összesen 365-öt tesz ki, így évistennek is tartották. Egyes ábrázolásokon kakasfeje van, lábait kígyók alkotják. Egyik kezében korbács, másikban pajzs van. Győzelmes személynek ábrázolják, aki tisztában van a ciklikusság, a körforgás jelentőségével.

Érdekesség, hogy az abrakadabra szó első három betűje a szentháromságra utal. A az Atya, B a Fiú és R a Szentlélek jele. Ezáltal kapcsolódik össze a Föld és az Ég.

Mire használják?

Az abrakadabra olyan kifejezés, amit ha kiejtenek, a jó szellemek segítségül jönnek és elviszik magukkal a gonosz dolgokat. Megsemmisítésre használták tehát eredetileg. Egy középkori szerzetes kiszámolta, hogy a szó betűit 1024-féleképpen lehet összeolvasni.

Maga a mondás egy római császár orvosának latinul írott könyvében jelenik meg először 208-ban, és betegségek elhárítására szolgált. A legenda szerint az orvos egy háromszög alakú papírra írta fel a szó betűit a következőképpen:

A beteg feladata az volt, hogy a papírt amulettként a nyakába akasztva magánál tartsa kilenc napon át, majd dobja egy folyóba. Ahogy a betűk folyamatosan elfogynak, úgy tűnik el az emberből is a láz és a betegség. A lefelé fordított háromszög tölcsérként is értelmezhető: a gonosz erőket nyeli el.

Nos, úgy tűnik, a bűbáj hatásos volt, hiszen azóta is a bűvészek, szemfényvesztők kedvenc varázsigéje az abrakadabra, amit ritmikus hangzása miatt a gyerekek és felnőttek is szívesen hangoztatnak, ha elő szeretnének varázsolni valamit.

forrás: Hachbold Helga – noiportal.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china