.

Római korból származó, rakománnyal teli hajóroncsra bukkantak Mallorca egyik strandjának fövenye alattA Földközi-tengerben 1700 éve elsüllyedt római kori hajó tökéletesen megőrzött kincseire bukkantak mindössze 2 méterrel a felszín alatt Mallorca egyik legforgalmasabb strandja mellett. 

 

Körülbelül 1700 évvel ezelőtt süllyedt el az a kereskedelmi hajó, amely Délnyugat-Spanyolországból Olaszország felé tartott. Rakterében több száz amforát bort, olajbogyót, olajat és garumot szállított.
Valószínűleg a Palmai-öbölben horgonyzott, amikor akkora vihar támadt, hogy elnyelték a hullámok, majd betemették a sekély tengerfenék homokjába.

A hajóroncs kincsei egészen a múlt hónapig érintetlenül hevertek a tengerben, mindössze 2 méterrel a Baleár-szigetek egyik legforgalmasabb strandja alatt. A sziget kormányzó testülete, a Consell de Mallorca által felügyelt kutatási műveletben három spanyol egyetem szakértői vettek részt, akik mintegy 300 amforát, bőrcipőt, főzőedényt, olajlámpást és római kori ácsfúrót és egyéb tárgyakat is találtak. 

A 12 méter hosszú és 5-6 méter széles hajóroncsot  három éve vették észre, miután egy nyári vihar felkavarta az öböl vizét.

A roncs felbukkanása azonnal cselekvésre késztette az egyetem kutatóit.
"A csapat most azt vizsgálja, hogyan lehetne kiemelni a parttól mindössze 50 méterre fekvő roncs törzsét. A végső cél az, hogy minden történelmi rakományt a lehető legjobb állapotban megőrizzenek, ami viszont egyetlen sürgősségi beavatkozással nem valósítható meg" – mondja Jaume Cardell, a consell régészeti osztályának vezetője.

Számukra az volt a legmeglepőbb, hogy a hajótest faanyaga ép, és az amforákon fellelhető feliratok is  olvasható állapotúak, mintha csak tegnap süllyedtek volna el.

Enrique García Riaza, a Baleár-szigetek Egyetem történésze szerint a roncs rávilágít a Baleár-szigetcsoport kereskedelmi és stratégiai fontosságára a Római Birodalom idejéből. A kutatók a hajó legénységének holmijain kívül nem találtak más emberi maradványokat, ami arra utalhat, hogy talán kijutottak a partra, vagy a hullámok elsodorták őket a roncstól – olvasható a The Guardian oldalán.

                          Római kori kancsó                                                                Ez lehetett a hajó raktere

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol