.

Nesze neked felmelegedés, új jégkorszak jöhet?A globális felmelegedéssel homlokegyenest ellenkező megfigyelést közölt a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent közlemény


 Megint szörnyen fagyos hellyé válhat a Föld

 
Egymillió évvel ezelőtt valami komoly átalakulás történt a Földön: az addigi 41 ezer éves eljegesedési ciklusok meghosszabbodtak, és jóval tartósabb és keményebb jégkorszakok köszöntöttek a bolygóra. De vajon mi okozhatta a közép-pleisztocén átmenetet?

Megmagyarázatlan jelenség váltotta ki a hosszú lehűléseket

Nagyjából 1 millió éve jelentős átalakulás történt bolygónk klímájában: az éghajlat egyszeriben másképp kezdett reagálni a Nap körüli pályánkban beálló változásokra. A nagyszabású klimatikus átrendeződést közép-pleisztocén átmenetnek, MPT-nek nevezik. Ez előtt a klimatikus változás előtt a hidegebb és melegebb időszakok 41 ezer éves periódusidővel váltakoztak.

Pleisztocén tájkép a Würm-galciális, az utolsó nagy eljegesedés idején   FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

Az MPT-t követően azonban a glaciálisok (Az eljegesedésekre jellemző a hidegebb és melegebb korszakok periodikus váltakozása) valamiért intenzívebbé váltak, olyannyira, hogy a lehűlés nyomán kialakuló jégtakaró akár 100 ezer évig is fennmaradhatott az északi féltekén. Ekkor állt be a jégkorszakoknak az az új periodikus ritmusa, amely egészen a történelmi időkig érvényben volt.

A TUDÓSOK RÉGÓTA TÖRIK A FEJÜKET AZON, VAJON MI OKOZHATTA EZT AZ ÁTRENDEZŐDÉST.

Az egyik felmerülő lehetséges magyarázat az ún. Milankovitch-ciklusokkal függ össze. A Milankovitch-jelenséget az okozza, hogy a Föld Nap körüli pályája és orientációja ciklikusan változik, ami befolyásolja a bolygónk által elnyelt napenergia mennyiségét.

Az északi jégtakaró helyzete az utolsó eljegesedési periódus, a Würm-glaciűlis idején  FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

A szakma egyetért abban, hogy évmilliókig ez a jelenség volt a hidegebb és melegebb időszakok váltakozásának hajtórugója. Azonban a kutatások kimutatták, hogy egymillió évvel ezelőtt semmilyen lényeges törés nem következett be a Milankovitch-ciklusokban, ezért az MPT hátterében valami másnak kellett állnia.

Megállapították, ekkor teljesen másként viselkedett az észak-atlanti régió

Az MPT-vel egyidőben a földfelszíni hőt újraelosztó óceáni áramlatok rendszere jelentősen meggyengült. Ez a rendszer, amely az Atlanti-óceánon keresztül hőt szállít észak felé.

Így festett az európai jéghatár 20 000 évvel ezelőtt az utolsó glaciális idején  FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS / ULAMM

A kutatók a déli és északi atlanti-óceáni tengerfenékről fúrással kiemelt kőzethengereket elemeztek. A mintákat olyan helyekről vették, ahol az ősi mélységi vízáramok elhaladtukban kémiai nyomokat hagytak maguk után.

„Azt találtuk, hogy az észak-atlanti régió közvetlenül az áramlási rendszer összeomlása előtt nagyon másképp viselkedett, mint a medence többi része" – mondta el Maayan Yehudai, aki a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földtani Obszervatóriumának doktoranduszaként vett részt a munkában.

A gyapjas orrszarvú (Coelodonta antquitatis) a Würm-galciális idején Európában is elterjedt fajnak számított   FORRÁS: WHAT IS AN ANIMAL

Az óceáni áramlásrendszer összeomlása előtt az északi félteke jégpáncélja elkezdett erősebben kapaszkodni az alatta húzódó kőzetágyhoz.

ETTŐL A GLECCSEREK VASTAGABBRA HÍZTAK, MINT KORÁBBAN,

és ez végső soron az addigiaknál erőteljesebb globális lehűléshez és az atlanti áramlat meggyengüléséhez vezetett. Yehudai modellje szerint ez magyarázza mind a zordabb jégkorszakokat, mind a ciklus elnyúlását.

Ettől hízhatott extrém nagyra az északi jégtakaró

A mostani eredmények megerősíteni látszanak azt a hosszú ideje vitatott feltevést, miszerint a korábbi jégkorszakok fokozatosan lehántották a csúszós kontinentális talajokat, így a jégtakarónak módja volt a régebbi és keményebb kristályos kőzetágyhoz tapadni, ami erősebben megtartotta, így a jégpáncél vastagabbra és stabilabbra nőhetett. Az adatok arra mutatnak, hogy ez a növekedés és stabilizáció átformálta a teljes földgolyó éghajlatát.

Szélsőségesebbé vált a lehülés a középső pleisztocéntől    FORRÁS: ANCIENT EARTH

EZ VOLT A FÖLDTÖRTÉNET EGYIK LEGJELENTŐSEBB ÉGHAJLATI ÁTMENETE, MÉGSEM ÉRTJÜK KELLŐKÉPPEN A MIÉRTJÉT ÉS MIKÉNTJÉT.– szögezte le Yehudai.
Felfedezésünk az északi féltekét jelöli meg a változás kiindulópontjának, egész pontosan az ott kifejlődött jégtakarót, amely a földi klímát a ma is megfigyelhető mintázat irányába terelte. Munkánk tehát fontos lépés a lehűlés okainak feltárása felé, és hangsúlyozza az észak-atlanti régió és az ottani óceáni áramlások jelentőségét a jelenlegi és jövőbeni klímaváltozásban." - írja az origo

Jelenleg a Golf-áramlat gyengülése figyelhető meg.  Ha ezek a folyamatok a múltbéli mintát követik, akár új jégkorszak is jöhet.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china