.

Az ókori tengeri népek mai megfelelőiMég ma is vannak akik a tengeren élnek

Az ókorban, időszámításunk előtti 12.-11. században a Földközi-tenger keleti medencéjét tartotta rettegésben a tengeri népeknek nevezett ismeretlen eredetű népcsoport. Hazájuk nem volt, hajóikon abból éltek, amit portyázásaik közben a parton összeraboltak.
Érthető módon nem voltak népszerűek a Földközi tenger melletti ókori civilizációkban. 

Ennek az életmódnak megszelídített változata ma is létezik az Indiai-óceánon az  Ademán-szigetek térségében


Tengeri nomádok

Tengeri nomádoknak hívják az Andamán-tengeren vándorló népcsoportot, mert életük minden mozzanata a vízhez kötődik.   Nem halmoznak fel anyagi javakat, nem építenek impozáns házakat. A természet változásaihoz igazítják a mindennapjaikat, ha úgy hozzák a körülmények, fogják a cókmókjukat és továbbhajóznak, és egy másik kis szigeten verjenek tanyát.

A félnomád nép, a mokenek életmódja persze a turizmus előretörésével, valamint a kormányok folyamatos szabályozni vágyásával veszélybe került. Számuk jócskán megfogyatkozott az utóbbi évtizedekben. Sokan közülük letelepedtek, de még mindig akad jó pár család, akik az év nagy részében a türkiz színű vizeket járják.

Az Andamán-tenger (burmai) tenger Mianmartól délre, Thaiföldtől nyugatra és az Andamán-szigetektől keletre, az Indiai-óceánban van.
Észak-déli irányban mintegy 1200 kilométer hosszú, keleti-nyugati irányban mintegy 650 kilométer széles, területe mintegy 797 700 km². 


Ideiglenes cölöpházakban és hajókon élnek

A tengeri nomádok vagy mokenek az ausztronéz nyelvcsaládba tartozó törzsek, akik Délkelet-Ázsiában, a mintegy 800 apró szigetet számláló Mergui-szigetvilágon élnek, az Indiai-óceán részét képező Andamán-tengeren, Thaiföld nyugati partvidékének közelében. Hozzávetőlegesen 2-3000-en vannak, félnomád, vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak. 

moken gyerek
Fotó: Education Images / Getty Images Hungary
 

Az év egy részét, amikor nyugodtabb az óceán, hagyományosan a vízen töltik kabang nevű hajóikon. Ezekben az alkalmatosságokban jut hely konyhának és hálótérnek is. A május és október közötti monszun idején kikötnek, ideiglenes táborhelyeket, cölöpházakat alakítanak ki, további csónakokat építenek a szigeten fellelhető természetes alapanyagokból, valamint élelmet gyűjtenek az erdőkben. 

GettyImages-480470231
Fotó: Taylor Weidman / Getty Images Hungary
 

Mivel a természettel összhangban léteznek, ismerik minden rezdülését, olyan tudás birtokában vannak, ami a mindennapi túlélésükhöz elengedhetetlen. 2004-2005-ben azért is irányult rájuk kiemelt figyelem, mert a 2004-es pusztító indiai-óceáni cunami idején ők tudták, hogy szökőár közeleg, és figyelmeztetéseik következtében sok emberéletét sikerült megmenteniük.

Egyszerű, saját maguk által készített eszközökkel, hálókkal, lándzsákkal halásznak.. Nem halmoznak fel ingóságokat, és nem szipolyozzák ki a földet, amin éppen élnek. Ebben egyébként az is segít, hogy bizonyos időközönként továbbállnak. Úgy gondolják, hogy a természet erőforrásait nem lehet kisajátítani. Tisztelik az őseiket, de nem vallásosak. 

 

A moken gyerekek látása különleges

Napjainkban már jellemző, hogy a helyi piacokon kereskednek is az általuk gyűjtögetett termékekkel, tengeri uborkával, ehető madárfészekkel, gyöngyökkel. A tenger kincseinek megszerzésében különösen ügyesek, ez annak is köszönhető, hogy a moken gyerekek nyitott szemmel képesek úszni a víz alatt, és a vizsgálatok szerint a szokásosnál sokkal élesebben is látnak, mint például az európaiak. A titok nyitja a szemük speciális felépítésében rejlik, a szemlencséjük rendkívül rugalmas és a pupillájukat is egészen össze tudják szűkíteni. Mindez egyrészt életkori sajátosság, másrészt pedig a rengeteg vízben töltött időnek köszönhető. Felnőttként a mokenek ilyen képessége elvész. 

GettyImages-1164975975
Fotó: Education Images / Getty Images Hungary
 

A turizmus mind nagyobb térhódítása a mokenek életére is jelentős hatással van: a partokon, ahol kikötnek, gyakran strandolók hadával találkoznak, és a vízben horgászva is sétahajókat kell kerülgetniük. A tengeri nomádok tulajdonképpen nyertek a tömegturizmus koronavírus-járvány miatti visszaesésével.

A burmai és a thai kormány is többször próbálta már a mokeneket asszimilálni, több-kevesebb sikerrel. Bár sok család letelepedett, bambuszkunyhós falvakban élnek és a turizmusban kínálkozó munkákat vállalják el, egyebek mellett kertészekként, hajósokként dolgoznak, azonban továbbra is vannak, akik körülbelül az év felét a vízen töltik. - Írja a femina

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china