.

Az év legrövidebb napjaTalán mégsem jó a cím, hiszen a nap ugyanúgy 24 órából áll mint a az összes többi, a de a világosság ezen a napon tart a legkevesebb ideig. Magyarországon egész pontosan a december 21-én  a napforduló idején 07:27-kor kel a Nap, és már délután, azaz 15:56-kor lenyugszik, vagyis mindössze nyolc és fél óráig tart a „nappal”, 15 és fél óráig az „éjszaka”.

A tél kezdete a meteorológusok szerint december elsejére esik, a csillagászok szerint viszont a téli napfordulóra. A meteorológusok ugyanis az éves időjárási változásokból indulnak ki, míg a csillagászok azt figyelik, hogyan viszonyul a Föld helyzete a Naphoz
 

 

A nap látszólagos égi útja a három nevezetes időpontban.
Tavaszi napforduló, nap-éj egyenlőség, téli napforduló idején.


napforduló (latinul solstitium (sol+stare)) csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Valójában az év két pillanata: a Nap legmagasabb déli pozíciója a Baktérítőn, illetve északi pozíciója a Ráktérítőn; az az időpont, amikor (látszólagos) éves égi útján a Nap észak-déli mozgása ellentétes irányúra változik.


Nem csak Karácsonyt ünneplik decemberben

A téli napforduló évezredek óta nevezetes dátum: a rómaiak Saturnalia néven rendeztek fesztivált, amelyen megajándékozták egymást, illetve a rabszolgáknak ezen a néhány napon nem kellett dolgozniuk, egyenlőknek tekintették őket.

A pogány germán és viking törzsek Yule ünnepén a Nap visszatérésére készültek 3-12 napon át, ilyenkor Yule-fát díszítettek fel mécsesekkel, illetve ajándékokkal, amelyekkel az istenek jóindulatát kívánták elnyerni. Az észak-arizonai hopi indiánok Soyal ünnepén megtisztulási, ajándékozási szertartásokkal várták a Kacsináknak nevezett védőszellemek eljövetelét. A perzsáknál Azar hónap utolsó napjára esik a téli napforduló, amelyen a vallásuk megváltójaként tisztelt Mithrát, a felkelő nap istenét ünnepelték napkeltéig tartó virrasztással és különleges finomságokkal, mint a gránátalma vagy a dió.

A kínai Dong Zhi a tél érkezésének ünnepe, amelyen összegyűlnek a családok, és hálát adnak a lezárult mezőgazdasági szezonban kemény munkával szerzett javaikért – jeles étek a tangyuannak nevezett színes, édes, töltött rizsgolyó.

A középkorban úgy tartották, hogy a Föld a világ központja, és a Nap és a csillagok a Föld körül keringenek. A reneszánsz idején, 1510-ben Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász forradalmi elmélettel állt elő: nem a Nap kering a Föld körül, hanem a Föld kering a Nap körül, a Hold pedig a Föld körül

Kopernikusz elmélete bebizonyosodott, de nyelvünkben továbbra is él a napforduló kifejezés, mivel ez fejezi legjobban a Nap látszólagos égi útjának változását.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china