.

Az 500 éve megfagyott inka lány olyan, mintha ma is élneKülönös dolgot rejtett a hegy teteje

 
 
A prekolumbián (Kolumbusz előtti) időkben Közép-Amerikában és Dél-Amerika inka területén az emberáldozat általános vallási rítus volt. Az inkák szertartásokon áldoztak embereket templomban vagy egy hegytetőn
 

A 1999-ben a Argentína és Chile határán emelkedő Llullaillaco vulkán csúcsának közelében három megfagyott gyermek holttestet találták, melyeket több mint 500 évvel ezelőtt az inkák az isteneiknek áldozták fel. A múmiák remek állapotban maradtak meg a fagypont alatti hőmérsékleten.
 
Ennek a 13 éves lánynak a testét hihetetlen állapotban őrizte meg a 6379 méter magas hegy tetején a hideg.
A vizsgálatok nemcsak a lányról, de az emberáldozatot bemutató szertartásokról is érdekes dolgokat derítettek ki. A lány táplálkozása például egy évvel a halála előtt drasztikusan megváltozott. Feltehetőleg ekkor választották ki áldozatnak, és innentől kezdve különösen jól tartották.
Halálakor kokalevelet rágcsált, szervezetében pedig kimutatható volt az is, hogy alkoholt fogyasztott. A kokalevél a kokain alapanyaga, rágcsálva kábítószerként működött. Az inkák abban hittek, hogy a bódult állapottal el lehet jutni a szellemek világába. Alkoholként valószínűleg a chicha nevezetű kukoricafőzetet használták.

A kokalevél elhelyezkedése zölddel jelölve a lány szájában. Mindez arra utal, hogy a szertartást megelőzően az emberáldozatokat kábították.

Ezt a lányt nem csak közvetlenül halála előtt kábították el: a vizsgálatok szerint már jóval a halála előtt kezdték rászoktatni a kokalevel rágására, az alkoholfogyasztása pedig hetekkel a halála előtt vált intenzívvé. Azt nem tudni, hogy a módosult tudatállapot huzamos fenntartásának egyfajta felkészítés vagy a szenvedés megkönnyítése volt-e a célja.
 

Az áldozatot harmadmagával érte a halál: két négy-ötéves gyerek múmiája mellett találták meg. Az inka birodalomban az emberáldozat rituáléja a Capacocha nevet viselte. A kiválasztott gyermekek rendszerint hosszú utat tettek meg, hogy részt vegyenek egy ceremónián az inka fővárosban, Cuscóban. Majd a száz kilométerre lévő hegycsúcsokhoz vándoroltak, ahol feláldozták őket.


Ők egy kislány és egy kisfiú, akiknek a teste ugyancsak hihetetlen épségben maradt meg az eltelt ötszáz év ellenére. Ma ugyanott őrzik őket, ahol a 13 éves lány múmiáját, speciális, a hegyi körülményeket utánzó üvegszekrényekben. Az argentin Alta Montaña Archeológiai Múzeumban megtekinthetők.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china