.

1521. április 27-én hunyt el Ferdinánd MagellanA portugál, aki nem lehetett "próféta" saját hazájában.


Magellán kalandos előélet és rengeteg tengerészeti tapasztalatszerzése után felejánlotta szolgálatait Manuel portugál királynak. Mánuel ugyanabban a teremben fogadta, ahol elődje, II. János Kolumbuszt utasította el, és megismétlődött a történelmi jelenet. A király nem tartott igényt Magellán szolgálataira és az ellen sem volt kifogása, ha más ország szolgálatába szegődik.

Néhány év kényszerű szárazföldi tartozkodása alatt az időközben fellelt térképek, és egyes tengerészek beszámolója alapján, egyre inkább meggyőződésévé vált egy Amerikát keresztül szelő vizi átjáró létezése az Atlanti és Csendes óceán közt. Ennek felfedezését tűzte ki céljául. 
A portugál király elutasítása után elképzeléséhez Spanyolországban keresett támogatást. Tervét a Sevillai Casa de Contratacion (Tengerészeti Kereskedelmi Kamara) nem támogatta. Azonban volt egy befolyásos személy, Juan de Aranda, aki fantáziát látott Magellán terveiben, melyben az Atlanti és Csendes óceán közti átjáró megtalálásával megnyithatná Spanyolország számára az utat a gazdag "fűszer szgetek" felé.
Juan de Aranda  kijárta V. Károly spanyol király támogatását, mellyel Magellán számára megnyílt a felfedező út lehetősége.
Az Indonéziától délre található szigetcsoportról származó fűszerek árát az Ázsián keresztüli veszélyekkel teli szárazföldi szállítás a csillagos égig emelte.  Egy rövideb tengeri út kevesebb veszélyt, több árut, ezáltal hatalmas haszonot jelentett volna. Ez jelentős érv volt Magellán terve mellett.
V. Károly egy kisebb flottát biztosított a felfedező út számára.
Manuel, utólag sértve érezte magát, hogy egy portugál a spanyolok számára tesz nagy haszonnal kecsegtető felfedező utat, ezért diplomáciai úton és szabotázzsal is megpróbálta megakadályozni az expedíciót.
Az öt hajóból – Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, Santiago – álló flotta 1519. szeptember 20-án, kedden, hajnalhasadáskor hagyta el a spanyol partokat. Az öt hajón 250 (más források szerint 300) fõ indult,  tisztekkel, matrózokkal, katonákkal. 
Az alacsony termetű, sánta Magellán mosolyogni nem tudott, rideg volt és barátságtalan – nem csoda, hogy spanyol tisztjei gyűlölték. Merev módon, rövid pórázra fogta kapitányait, és feltétlen engedelmességet követelt tőlük anélkül, hogy bármit is közölt volna velük terveiből. Mikor a San Antonio kapitánya, három napra minden kommunikációt beszüntetett vele, az első adandó alkalommal lefogatta és rabságba vetette.
November 29-én elérték a brazil partokat, majd 1520. január 10-én a mai Montevideót, a La Plata hatalmas
 
torkolatát a 40. szélességi foknál, ahol Magellán az átjárót sejtette. Tizenöt napot töltöttek el hiábavaló kereséssel. Magellán ekkor már tudta, hogy Martinus Behhaim térképe hamis. A part mentén haladtak dél felé, minden kis öblöt alaposan átvizsgáltak. Két hónap alatt jutottak el Port San Julianig. A legénység nyugtalankodni kezdett, a spanyol kapitányok pedig elégedetten szemlélték a növekvő elégedetlenkedést. Nem kerülhette el figyelmüket, hogy Magellánt hamis térképek vezették félre, mert ha pontosan tudta volna, hol az átjáró, akkor nem kutatta volna át alaposan a La Plata torkolatát és az azóta útjukba eső kis öblöket sem.
Magellán, ha visszafordult volna Brazília felé, akkor már nem parancsok, hanem fogoly lett volna hazugsága miatt, (mivel a spanyol királynak azt állította tudja hol az átjáró) ezért aztán lehetetlenné tette a visszatérést. Március 31-én zárt öbölhöz értek, és Magellán itt, San Julianban, a 49. szélességi fok alatt téli szállást rendezett be. A bor- és kenyéradagot lecsökkentette, tovább bőszítve a legénységet. (Ez később döntő lépésnek bizonyult, ugyanis kevesebb élelemmel nem tudtak volna átkelni a Csendes-óceánon.)
Zendülés tört ki, melyet sikerült levernie. 
Útját folytatva Dél-Amerika partjainál keresték az átjárót  a Csendes óceán felé. Végül, az utólag róla elnevezett Magellán szoroson sikerült átjutniuk.
Az óceánt áthajózva 1521. április 26-án partra szálltak Maktan-szigetén, de a térdig érő vízben csak gyalogosan közelíthettek a part felé, így teljesen kiszolgáltatottá váltak az ott várakozó lándzsás bennszülötteknek.   A távoli csónakokban felállított nehéz muskétáik tüze nem ütötte át a fapajzsokat. Az 1521 április 27-én lefolyt vad tengerparti ütközetben Magellán előbb combján, majd arcán, karján, és lábán is megsebesült, végül arcra esett, s ekkor a bennszülöttek összes erőiket ráirányítva végeztek vele.
A maradék legénység ezután Sebastiano del Cano kapitány irányításával áthajózta az Indiai Óceánt.
Afrika megkerülésével 1522. szeptember 6.-án  csak ez az egy hajó tért vissza 26 tonna rakománnyal, 18 halálosan kimerült tengerésszel Spanyolországba.

Ez az utazás véglegesen bebizonyította, hogy a föld gömbölyű, körebe lehet hajózni. Ez volt Magellán érdeme, amiért életével fizetett.

Ezek a felefedezõ utak, (Vasco de Gama, Kolmbusz, Magellán) soha nem csak a felfedezés öröméért, hanem a felfedezett helyek kincseiért, gyarmatosításáért indultak. A meghódított területek kincseibõl gazdagodott a középkori Spanyolország.

http://1.bp.blogspot.com/-zb6X0fTfQR4/UWXIJ2uMa8I/AAAAAAAAAi4/EgUpIDrIfV8/s1600/padrao.jpg
Emlékmű Lisszabonban a híres felfedezők tiszteletére

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china