.

Világtengerek csúcsragadozója jelent meg a Földközi-tengerbenKardszárnyú delfinek tüntek fel Genova kikötőjénél


December elsején ritka látványban lehetett része mindazoknak, akik az észak-olasz kikötőváros, Genova nagy tengeri terminálja, a Prá Voltri környékén tartózkodtak, mert a kikötő öblébe a Földközi-tengeren rendkívül ritkának számító kardszárnyú delfinek úsztak be.

Nem mindennapi kalandban volt része egy csónak utasainak, akik december elsején a genovai Prá Voltri kikötői vizein hajóztak. A csónak követlen közelében ugyanis váratlanul kardszárnyú delfinek bukkantak fel. A háromfős raj egy hímből, egy nőstényből valamint a felnőtt egyedektől kisebb borjúból állt.

Egy hím kardszárnyú delfin és egy fiatal nőstény egyed a genovai kikötőbent
 
A világtenger abszolút csúcsragadozójának számító kardszárnyú delfin (Orcinus orca) extrém ritka vendégnek számít a mediterrán medencében. 

A megfigyelt háromfős raj egyedei bizonyos, hogy egyetlen családot alkotnak és az úgynevezett nomád orcák közé tartoznak akikre a folyamatos, hatalmas távolságokat átívelő állandó vándorlás a jellemző. A halászok és a tengerészek között „vérengzőnek" titulált nomádok szinte bármit elejtenek ami az útjukba kerül. A videót készítő hajósok nagy veszélynek voltak kitéve, de szerencsére némi szívdobogással megúszták a nem mindennapi találkozást. - írja az origo


Hím kardszárnyú delfin
 
Ritkán, és általában nyár elején néhány példányuk az Atlanti-óceánról a Gibraltári-szoroson keresztül beúszik a Földközi-tengerre, hogy elsősorban kékúszójú tonhalakra (Thunnus tynnus) vadásszanak. Többnyire nem hatolnak be mélyen a mediterrán vizekre, a csak egy rövid vendégség erejéig „bekukkantó" kardszárnyú delfinek jellemzően a Földközi-tenger nyugati csücskében, az Alborán-tengeren voltak eddig megfigyelhetők. Szokatlan, hogy ebben az évszakban, és a Gibraltári-szorostól ekkora távolságra tűnjenek fel kardszárnyú delfinek.

 
 

<iframe width="650" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/i4Rhv7PzWls" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol