.

Vegyi anyagokkal a globális felmelegedés ellen



A globális felmelegedés csökkentésére nagyszabású program fog hamarosan elindulni az Amerikai Egyesült Államokban - írja a világtitkai internetes portál

 

A program keretében a Harvard Egyetem 20 milliárd dollárnyi keretösszeggel 20 kilométer magasan különféle vegyi anyagokat injektálnak majd a légkörbe.

Állításuk szerint a globális felmelegedés megakadályozása miatt juttatják ezeket az anyagokat a sztratoszférának a felsőbb rétegeibe. Az utóbbi években olyan anyagokkal kísérleteztek, melyek elejét vehetnék a globális felmelegedésnek, és semlegesíthetnék az üvegházhatású gázokat a légkörben.

Az egész kísérlet arra megy ki, hogy hűtse a légkört. Korábban, a világtörténelem folyamán a Föld életében nem egyszer a vulkánok végezték el ezt a hűtő hatást.

Amikor kitörtek, a légkörbe rengeteg füst és por jutott, amik visszaverték a napfényt, így nem jutott elég melegítő üvegházgáz a légkörbe, és hűlni kezdtet a bolygó. Valami hasonló hatást várnak el a mostani kísérletektől is.

Ha a kísérlet sikerül, 2022-ig elkezdhetnek csökkenni a globális felmelegedés közvetlen hatásai. Megszűnni ugyan valószínűleg nem fog, de jelentősebb mértékben csökkenhet.

Ez mesterséges felső légköri réteg lehet az új reménysugár a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A kísérlet ugyanazt a folyamatot próbálja utánozni, mondhatni, imitálni, mely egy nagyobb vulkanikus kataklizma után keletkezne, csak vulkán, és a mérgező gyilkos füst nélkül.

Egyik legjobb példaként hozták fel a Tambor vulkán 1915-ös kitörését. Akkor a vulkán kitörése miatt annyira lehűlt a hőmérséklet, hogy a mezőgazdaságot is jelentősen sújtotta a hatása.

Ugyanakkor az a riasztó az egészben, hogy egy 2013-as jelentés szerint nagyon veszélyes dologról van szó, mert a légkör összetételének ily módon való manipulálása kiszámíthatatlan következményekkel is járhat.

Megvan a veszélye, hogy egy ilyen beavatkozás globális, hosszan tartó szárazságokat, vagy kiszámíthatatlan időjárási anomáliákat hoz létre. A kipermetezett vegyi anyagok egészségre való hatásáról nincs iformáció. -  írja a világtitkai

 

 




Nyaraljon Costa del Solon!
 



Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja