.

Újabb magyar Oscar-díjEgy évvel a Saul fia Oscarja és alig másfél héttel Testről és Lélekről Arany Medvéje után itt az újabb magyar filmsiker: Deák Kristóf Mindenki című alkotása kapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat vasárnap este a 89. Oscar-gálán Los Angelesben.


Ki gondolta volna, hogy zsinórban nyerünk Oscar-díjakat? Tavaly a legjobb külföldi film lett a Nemes Jeles László-féle Saul fia. Idén a rövidfilm kategóriában Deák Kristóf gyönyörű alkotása, a Mindenki nyerte az Oscar-díjat. Győzelmi beszédében a rendező a gyerekekhez szólt: „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk!"

A Mindenki az első magyar kisfilm a kategória 1931 óta íródó történetében, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. Deák Kristóf alkotása az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben a legrangosabb hollywoodi elismerésért.

A győztes nevét David Oyelowo olvasta fel, jobbján Salma Hayek színésznővel. A Sing szó (a Mindenki angol címe) elhangzása után Deák Kristóf hatalmas mosollyal az arcán lépett a színpadra a film producerével, Udvardy Annával. Velük tartott Nina Kov, a film koreográfusa (és Deák Kristóf felesége), illetve Szamosi Zsófia színésznő is.<iframe width="640" height="360" src="http://videa.hu/player?v=PR0izmVeiwSZsaZN" allowfullscreen="allowfullscreen" webkitallowfullscreen="webkitallowfullscreen" mozallowfullscreen="mozallowfullscreen" frameborder="0"></iframe>

Az alkotókat Los Angelesben Bunyik Béla producer kalauzolta, aki szerint Magyarország végérvényesen felkerült a világ filmművészetének térképére.
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja