Új alapanyag az építkezésekhezMesterséges csontból épülhetnek a jövő házai

 
Futurisztikus építőanyagot fejlesztettek ki amerikai tudósok: a háromdimenziós nyomtatóval órák alatt előállítható kompozit anyag az emberi csont szerkezetét mintázza, és rendelkezik annak előnyös tulajdonságaival. 
 

Akár ilyen házak is építhetőek lesznek az új anyagból
 
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói által gyártott anyag viszonylag kis tömörsége ellenére rendkívül tartós, roppant erős és rugalmas, összetevői pedig környezetbarát kémiai vegyületek.
   
A fejlesztőket az emberi csont felépítése ihlette meg. Az összetett, hierarchikus csontszerkezet két alapvető alkotóeleméből - a gélszerű kollagén fehérjékből és a hidroxiapatit ásványokból - indultak ki. A kutatók által megálmodott mesterséges csont az "eredeti" szerkezet mintájára épül, ám mivel laboratóriumi feltételek között nehéz reprodukálni a természetes szerv kialakulásához nélkülözhetetlen elektrokémiai reakciókat, 3D-s nyomtatót használtak az új, különleges kompozit létrehozásához.
A felhasználási lehetőségek szinte végtelennek tűnnek... És még csak most kezdik felfedeznii a kinyomtatható geometriai alakzatok és anyagkombinációk határait!  (MTI.)

(http://www.livescience.com/37525-3d-printed-metamaterials-gets-strength-from-bones.html)
 

donációVár a Costa del Sol