.

Tomatina, az eszelős spanyol ünnepVan egy ünnep Bunol városában Spanyolországban, amire azt lehet mondani, ép ésszel ilyet nem lehet kitalálni.

 

De hát mint tudjuk az esztelen szórakozáshoz nem kell ép ész.


Az ünnep abból áll, hogy a résztvevők egymást dobálják paradicsommal. 
Az egész ógy kezdődött, hogy a fiatalok egy csoportja, még 1954-ben, megzavart egy felvonulást, ahol az indulatok levezetésére a közeli zöldséges üzlet paradicsomaival dobálták meg egymást. A paradicsom csata végén az egészet annyira szórakoztatónak találták, hogy egy évvel később, otthonról hozott paradicsomokkal megismételték a dobálózást, amelynek a rendőrség vetett véget. A hatóságok hiába tiltották be a paradicsomdobálását, az mégis minden évben megismétlődött. Mivel a tiltásnak nem tudtak érvényt szerezni, inkább hivatalos ünneppé nyílvánították ezt a napot. A Tomatina (így nevezik ezt az őrült eseményt) 1959 óa hivatalos ünnep Bunolban. 

Az idén rendezték meg az ötvennyolcsdik hivatalos Tomatinát. Jöttek is a világ minden tájáról a paradicsomlében fürdőzést kivánók. Voltak akik Japánból, Dél-Afrikából, Ausztráliából indultak útnak csupán azért, hogy az ő fejükon is elposszanjon náhány érett paradicsom. Az egy órás "csatában" olynná vált az utcakép, mintha egy városnyi őrültet és bolondot enegedtek volna szabadon.
Az őrültséghez az 5000 lakosú város önkormányzata 160 tonna paradicsomot adományozott.  Ennek ára a rendezvényre érkező 22 ezer turista költekezésébeő bőven megtérül, így jövőre még több paradicsomra és még nagyobb tömegre számíthatnak a Tomatina résztvevői.
 
<iframe width="600" height="387" src="https://www.youtube.com/embed/hExsdSBTYwo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja