.

A természetben fele időt alaszanak az elefántok, mint az állatkertekben



A vadon élő afrikai elefántok egy friss kutatás eredményei szerint az emlősök között a legrövidebb időt töltik alvással.

 

A kutatók két elefántot követtek nyomon Botswanában, hogy megfigyelhessék természetes alvásciklusukat. Az állatkertekben élő ormányosok naponta négy-hat órát alszanak, de természetes környezetükben csak kettőt, azt is főként éjszaka.

A követett elefántok – mindketten csordájuk matriarchái – néha napokig fennmaradtak, ezalatt nagy távolságokat tettek meg, valószínűleg az oroszlánok vagy orvvadászok elkerülésére.

Csak három-négynaponta merültek REM-fázisba (az embernél az álmokkal járó alvási fázis), ekkor általában le is feküdtek, nem pedig állva aludtak. A PLoS One folyóirat friss számában megjelent kutatást a Witwatersrand Egyetem szakemberei jegyzik.


Az afrikai elefánt a legnagyobb testű szárazföldi állat, és az eddigi bizonyítékok azt sugallják, hogy a termetesebb emlősök általában kevesebbet alszanak. Azonban, esetükben a korábbi kutatások nagy részét fogságban tartott ormányosokkal végezték, vagy pedig nem tudták pontosan elkülöníteni a pihenést az alvástól.

Az elefántok alvási szokásának mélyebb feltérképezéséhez ezért Paul Manger és csapata 35 napon át követte a két matriarchát a botswanai Chobe Nemzeti Parkban. Bőrük alá egy fitness trackerhez hasonló készüléket implantáltak, hogy felmérjék alvási szokásaikat, illetve kaptak egy giroszkópos nyakörvet is az alvási pozíció dokumentálására.

A vizsgálattal kiderült, hogy átlagosan két órát aludtak naponta, ami a szárazföldi emlősök között a legrövidebb alvással töltött időtartam. A tanulmányozott időszak során több napon át maradtak ébren – akár 46 órán át -, miközben nagy távolságokat (mintegy 30 kilométert) tettek meg. Mint kiderült, csak néhány naponta aludtak fekvő pozícióban, ami korlátozhatja a napi REM-fázis elérését.


Manger szavai szerint, olybá tűnik, hogy az ormányosok csak három-négynaponta álmodnak. Jól ismert memóriájukat alapul véve, mindez kérdéseket vet fel a REM-fázist az emlékek rögzülésével kapcsolatba hozó elméleteket érintően.

Míg csak két elefántot követtek, a vizsgálat új információkat nyújt a faj vadon élő egyedek alvási magatartásáról.

Egyelőre rejtély, hogyan maradnak életben az elefántok ilyen kevés alvással. A kutatók ezért további vizsgálatokat terveznek, most már bikákkal is.

Emellett szeretnének több adatot begyűjteni az ormányosok REM-fázisáról (ezt az alvási szakaszt kritikusnak tartják az emlékek rögzülésében). A REM-alvás széles körben megfigyelt az állatvilágban, az emlősöknél, madaraknál, sőt még a gyíkoknál is. A legtöbb emlős naponta eléri a gyors szemmozgásos fázist.



Forrás: hirado

 

 

 




Nyaraljon Costa del Solon!
 



Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja