.

Tengerparti strand egy bombatölcsérben
Mexikó nyugati partjánál, Nayarit tartományhoz tartozó, a szárazföldtől alig 10 kilométerre fekvő Marieta szigetek különleges élményt nyújtanak az oda látogatóknak.

 

A világban rengeteg különleges hely létezik de van ahol az ember is közreműködött létrejöttükben. Ilyen hely ez a két sziget a Csendes-óceán mexikói partjánál.

Az utóbbi években a turisták felkapott kirándulóhelyévé vált két szigetet a természet és az ember formálta mai képére. A szigetek az ősidőkben vulkanikus és tektonikus mozgások következtében jöttek létre, de katonai tevékenység alakította mai formájukra. Területük oly kicsi,  hogy a történelem folyamán emberek nem is telepedtek meg rajtuk

Ezt használta ki a mexikói kormányzat, és a két  világháború között a szigeteket katonai területté nyilvánította. Lőtérként és bombák kipróbálására alkalmas helyként használták. Az itt kipróbált robbanószerek számos barlang és sziklaképződményt hoztak létre, amik különlegessé teszik a tájat.  Az utóbbi évtizedben nemzeti parkká nyilvánították, területén megtiltották a halászatot és a vadászatot. A környező háborítatlan  vizek állandó vendégei a hosszúszárnyú bálnák, a delfinek, és számos különleges halfajta.

A szigetre Punte de Mitából, a legközelebbi mexikói városka piciny halászkikötőjéből bárkákon viszik a vendégeket.
 
 

A szigetet világhírűvé tevő hely Hidden Beach, ami létrejöttét egy bomba robbanásának köszönheti. A különleges képződményt nevezik szerelem strandjának, vagy rejtett partnak is. Itt új típusú bombát próbáltak ki, mely beomlasztotta a partot, és a laza földrétegben földalatti összeköttetést létesített a tengerrel. A strand homokos partjára bejutni csak úszva, vagy egészen kicsi csónakkal lehet. Felülről olyan mint egy vulkáni kráter, azzal a különbséggel, hogy alul nem láva, hanem tengervíz hullámzik.
 

A két egymás melletti szigetnek más látnivalói is akadnak. A partok mentén sziklabarlangok, fantasztikus öblök, mesterséges alagutak teremszerű barlangokkal váltják egymást.
 
 
Nem csoda, hogy az utóbbi időben egyre többen szeretnének eljutni erre a tájra. Úgy gondolom a képek láttán mindenki szivesen tenne itt egy üdítő kirándulást.
 
Forrás: http://www.amusingplanet.com/2015/02/a-hidden-beach-in-marieta-islands.html

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol