.

Talán sikerül megmenteni az ibériai hiúzokat a kihalástólKevesebb mint két évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére került ibériai hiúzok száma egyre nő Spanyolországban és Portugáliában, hála a ragadozók megmentésére irányuló erőfeszítéseknek.

 
A legutóbbi felmérés szerint a félsziget hiúzpopulációja kilencszeresére nőtt az elmúlt 18 évben: a 2002-ben mért 94-ről az állatok száma mostanra 855-re emelkedett - írta online kiadásában a The Guardian.

A kameracsapdákkal és hatalmas türelemmel végzett 2019-es felmérés azt mutatta, hogy a hiúzpopuláció több mint 80 százalékának Spanyolország ad otthont, 311 kölyök született tavaly a félszigeten és a reproduktív korban lévő nőstények száma elérte a 188-at. A szakemberek a Sierra Morena és a Donana Nemzeti Park területén azonosítottak populációkat.

A hiúzok száma a kártékonynak ítélt állatok elleni átgondolatlan állami intézkedések miatt, továbbá a ragadozók elsődleges zsákmányát jelentő nyulak számának megcsappanása, valamint a természetes élőhelyeik elpusztítása, feltöredezése, az útépítések és a fokozott emberi jelenlét miatt esett vissza drasztikusan a múlt század végére.
 
Ibériai hiúz
Kép forrása: AFP/OSCAR DIEZ MARTINEZ

Mások mellett az andalúziai kormány, a portugál hatóságok és környezetvédő szervezetek együttműködésével megvalósult projektek révén azonban sikerült megállítani az állatok számának csökkenését, felduzzasztani a populációt és új területekre betelepíteni a hiúzokat.

"Ma egészen jó a helyzet és azt hiszem megengedhetjük maguknak, hogy optimisták és viszonylag nyugodtak legyünk, mivel nem csupán regeneráltuk a populációt Andalúziában, hanem új populációkat hoztunk létre Portugáliában - ahol a hiúz korábban kihalt -, valamint Extremadurában és Kasztília-La Manchában is" - mondta Miguel Ángel Simón biológus, aki 22 évet töltött a hiúzok populációjának megóvásával és felduzzasztásával, mielőtt tavaly nyugdíjba vonult.

A program utolsó fázisa a populációk összekapcsolása lesz az állatok genetikai sokszínűségének biztosításáért. A populációkban ugyanis genetikai problémák léphetnek fel, ha egymástól elszigetelve maradnak. Növelni kell továbbá a populációkat és újakat kialakítani a nyulakban gazdag területeken, emellett fel kell térképezni az állatokra veszélyt jelentő tényezőket. Az előző évben például 34 hiúz pusztult el gázolás következtében.

A szakemberek reményei szerint a hiúzok idővel a veszélyeztetettből átkerülnek a sebezhető állatok kategóriájába a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat felvonultató vörös listáján.


Nyuszival ismerkednek a jövő vadászai.   Fotó: Wikipedia

Ramón Pérez de Ayala, a Természetvédelmi Világalap (WWF) spanyolországi részlegének munkatársa szerint még 20 év kemény munkája szükséges ahhoz, hogy Spanyolország és Portugália azt mondhassa, megmentette a hiúzokat. "Ha kitartunk és fenn tudjuk tartani a populációnövekedés mostani ütemét, és a szerencse a mi oldalunkon marad, akkor legkevesebb 750 reproduktív korú nőstényünk lesz 2040-re, ami összesen több mint 3 ezer hiúzt jelent" - mondta a szakember.

A hiúzok jelentőségéről szólva Pérez de Ayala megjegyezte, hogy a ragadozóknak fontos szerepük van a mediterrán ökoszisztéma táplálékláncának kiegyensúlyozásában.

A Toledo környéki hegyekben engedték szabadon 2014 novemberében.azt a Kentaro névre hallgató, fogságban született hiúzt, amit amost Madridtól 50 kilométerre délre észleltek


Kentaro Portugáliában született


Természetvédők szerint Kentaro azóta mintegy 100 kilométernyi utat tett meg, és átkelt néhány autópályán is. “Nem minden hiúz ilyen kalandvágyó, jobb szeretnek közel maradni a helyhez, ahol születtek” – mondta el a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Ramon Perez de Ayala. Hozzátette: az utak, amelyeken Kentaro átkelt, szerencsére kerítéssel voltak körbevéve, így nem gázolták el a ragadozót. A hiúz addig követte a kerítést, amíg nem talált egy hidat, amelyen aztán átkelhetett. Kentaro műholdas nyomkövetővel van ellátva, amely négyóránként ad jelet az állat mozgásáról.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol