.

Statisztikával mindent lehet bizonyítaniFantasztikus összefüggéseket hoz napvilágra az Amerikai Statisztikai Hivatal


Az Amerikai Statisztikai Hivatal hivatalos adatbázisából származó manipulálatlan adatsor szerint azt kell észrevennünk, minél több az egy főre jutó sajtfogyasztás az Egyesült Államokban annál többen halnak meg a saját ágyukban.

 

Íme az ezt bizonyító hivatalos diagram

 
Ez az összefüggés még 10 év távlatában is rendkívül erős,és igen elgondolkodtató, hogyan jut eszébe a statisztikai hivatal munkatársainak ilye összefüggéseket keresni.

De van ennél cifrább is. Statisztikailag kimutatható, amikor Nicholas Cage egy újabb filmprodukcióban szerepel megnő a medencébe fulladt emberek száma.


Bár tény, hogy 2009-ben Cage filmbeli megjelenéseivel nem nőtt teljesen arányosan a medencében történt halálesetek száma, de még ennek ellenére is 10 év viszonylatában is erős az összefüggés.

Végezetül még egy hihetetlen összefüggés: a Google a Chrome böngésző népszerűségének növekedésével csökken a gyilkosságok száma az USA-ban

Bár remek lenne egy marketingkampány alátámasztására Google-nek a fenti következtetés, sajnos a valóság ennél árnyaltabb.

Egymástól független, de hasonló dinamikájó folyamatokat összefüggésbe hozni, és ezekből következtetéseket levonni igen érdekes de hamis eredményt adó adó gondolatmenet.
Ezek a példák azt mutatják, hogy ügyesen összeválogatott statisztikákkal szinte minden, mindennel összefüggésbe hozható. Aztán már csak a szándékon múlik, hogy ezeket az adatokat mire akarják felhasználni.

Ha esetleg valaki ilyen összefüggések alapján valamilyen tudományos értekezést szeretne írni, ezen az oldalon még bőven talál hasonló ínyencségeket http://www.tylervigen.com/spurious-correlations

Ezekre az összefüggésekre Soós Péter figyelt fel blogjában
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol