.

Spanyolországból kerül a legtöbb műanyag hulladék a tengerbeSpanyolország évente nyolc millió tonna műanyag hulladékkal szennyezi a tengert.

 

 Igaz, hogy területileg ez második legnagyobb tengerparti ország az Európai Unióban , de azért ennek mégsem kéne így lennie. Ha ez így folytatódik, 2050-re több műanyag lesz a tengerben, mint hal, - íja egy nemrég megjelent tanulmányra hivatkozva az el Tiempo
 
Ráadásul ez a tanulmány nem is a legrosszab forgatókönyvet vette alapul. Jelenleg az óceánokban a szemét továbbra is ellenőrizhetetlen mértékben növekszik.
Ez a helyzet nem új, de most már szászerűsítették a szennyezés mértékét. Csak Spanyolországból évente nyolcmillió tonna, aminek legnagyobb része a Földközi-tengerbe kerül.  Ha ennek meggátlására nem történik intézkedés, ez a mennyiség tovább gyarapodik.

Spanyolországban a műanyaggyártás az 1950-es évek óta állandóan növekszik, 2015-ben elérte a 322 millió tonnát. Ha ez így folytatódik, 2025-ben mintegy 600 millió tonna, a század közepéig pedig 1000 millió tonna plasztik termék kerül forgalomba.

Európai Unió országai tudatában vannak a helyzet súlyosságával, de egyenlőre csak javaslatok vannak ennek csökkentéséről, majd megszüntetéséről. A cél: ne a tengerek legyenek az emberiség szemét ládái.

A már van egy elfogadott szabályozás ami 2019-ben lép hatályba, és a 10 leggyakoribb műanyag termékre vonatkozik, amelyek az összes tengeri hulladék 70% -át teszik ki. Az EU már tiltja az egyszer használatos műanyag termékek értékesítését.

Ez az új szabályozás nem csak a műanyagok gyártása és forgalmazására vonatkozik, hanem iránymutatást ad a kormányoknak is.  Ennek értelmében el  2025-re el kell érni, hogy az egyszer hasznélatos műanyag palackok 90% -át összegyűjtsék és újrahasznosítsák.
 

Spanyolország az az európai ország, ahonnan a legtöbb műanyag szemét, évente nyolcmillió tonna, kerül a tengerbe.


A fogyasztóknak is változtatni kell szokásaikon. Ahogy, a gyártók és a reklámok rászoktatták a vásárlókat az egyszer használatos műanyagok használatára, most ugyan olyan módszerekkel kell őket leszoktatni  A kormányok adminisztratív intézkedésekkel, és reklámokkal tudják a fogyasztói szokásokat befolyásolni. Jobban fel kell világosítani a fogyasztókat  az egyszer használatos műanyagok ártalmasságáról. - írja az El Tiempo
 
 

Jelenleg a Földközi-tenger körüli országokból évente 27 millió tonna műanyag hulladék kerül a tengerbe.
 

Ez a mennyiség nem emelkedhet tovább!

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja